CommentaarAsielbeleid

Nationale asielplannetjes vallen onder de Symptoombestrijding

De opdracht voor Ankie Broekers-Knol ligt in Europa, waar geen ontwikkeling meer zit in het asielbeleid.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

In het asielbeleid keren twee thema’s steeds terug. Eén: de wens om snel te beslissen of asielzoekers mogen blijven. Twee: de wens om de afgewezenen snel te laten vertrekken. En altijd lukt het onvoldoende. Zo worstelt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in 2019 met dezelfde problemen als haar verre ambtsvoorgangers aan het einde van de vorige eeuw.

Uiteraard is het geprobeerd. Er waren ontelbare pogingen om de procedure te stroomlijnen. Niet voor niets kwam de adviescommissie-Van Zwol eerder dit jaar tot de conclusie dat de rek er uit is: het nog verder aanscherpen van de procedure zal de wachttijden niet verder verkorten.

Die boodschap is nog niet geland bij Broekers-Knol, die woensdag meldde dat zij toch weer een aanpassing in petto heeft: ze schrapt de rechtsbijstand rond de eerste asielaanvraag. Daarmee hoopt ze het werk van de asielbeambten eenvoudiger te maken, kennelijk vanuit de veronderstelling dat advocaten het juist ingewikkeld maken. Dat zal soms zo zijn, maar Van Zwol kwam nu juist tot de conclusie dat zonder rechtsbijstand over het algemeen meer onduidelijkheden zullen ontstaan die leiden tot meer onvolledige beslissingen, meer herhaalprocedures en dus tot langer verblijf in de asielketen. Broekers-Knol mag hier kortom niet al te veel van verwachten.

De enige weg naar een werkend asielbeleid ligt in betere Europese afspraken. Maar terwijl in alle grote lidstaten het asielbeleid nog steeds hoog op de agenda staat, hebben we daar na de Turkijedeal van 2016 bijzonder weinig meer over vernomen. VVD en CDA braken in 2017 met GroenLinks omdat ze per se vluchtelingen wilden opvangen in Noord-Afrika of op centrale locaties in Europa, maar hebben twee jaar later nog geen enkele zichtbaar Europees initiatief ontplooid. Integendeel: met de felheid waarmee Broekers-Knol woensdag in deze krant afstand nam van Frankrijk en Duitsland, die nog wel asielzoekers opnemen die gered zijn van de Middellandse Zee, maakte de staatssecretaris vooral duidelijk hoe ver de Europese eendracht alweer is weggezakt. Zolang het kabinet daar geen werk van maakt, vallen nationale asielplannetjes onder de symptoombestrijding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden