OpinieKoorzang

Namens 1 miljoen koorzangers: laat Nederland weer zingen!

Onderzoek leert dat zingen veiliger is dan spreken wat betreft het risico op corona. Dus wat let ons?

Redactie
De paasdienst wordt opgenomen in de Laurenskerk.  Beeld Arie Kievit
De paasdienst wordt opgenomen in de Laurenskerk.Beeld Arie Kievit

Zonder enkel wetenschappelijk bewijs lijkt een massale angst voor zingen te zijn ontstaan naar aanleiding van een klein aantal, zeer tragische gebeurtenissen met koorzang. Ook al is de kans veel groter dat de coronabesmettingen het gevolg zijn geweest van de sociale omgang voor en na het zingen.

Een en ander leidde in Nederland zelfs tot een verbod op samenzang, dat inmiddels is ‘afgezwakt’ tot ernstige ontrading. Nog steeds kan in ­Nederland, in concertzaal, klas of kerk, niet fatsoenlijk samen worden gezongen. Solo zingen mag wel, op 8 meter afstand, een voorwaarde die evengoed nergens op gebaseerd is.

De verwarring is compleet nu we wél in een vol vliegtuig naast elkaar mogen zitten, maar samen zingen nog altijd als een te groot risico wordt bestempeld, zelfs met voldoende tussenruimte of in de buitenlucht. Het is allemaal steeds moeilijker uit te leggen.

Terwijl zingen onze levensenergie optimaal laat stromen. Zingen in een koor gaat niet alleen over gemeenschappelijkheid, sociale cohesie en harmonie. Voor velen is het een essentiële bron van emotioneel welzijn en positieve mentale gezondheid. Bovendien is het een krachtige uitdrukking van onze cultuur en menselijkheid. Dit geldt niet alleen voor de zangers zelf, maar zeker ook voor het publiek.

Nederland telt 1 miljoen koorzangers. In ons land zijn meer mensen lid van een koor dan van een voetbalclub. De professionele koren behoren tot de wereldtop en Nederlandse amateurkoren slepen de ene prijs na de andere in de wacht bij gerenommeerde internationale koorcompetities.

Vanaf het moment dat de overheid de maatregelen voor alle sectoren behalve de koorsector versoepelde, hebben de professionele koren en Koornetwerk Nederland aan het RIVM en OMT voorgesteld genuanceerder naar de effecten van koorzang te kijken. Met dezelfde nuance als die zij toepasten voor blazers en acteurs, die inmiddels op 2 meter respectievelijk 1,5 meter, en onder voorwaarden zelfs zonder afstand, aan de slag kunnen.

Als het gaat om de uitstoot van ­aerosolen wijzen internationale onderzoeken (Münchner Bundeswehr Universität, Universitätsklinikum Freiburg en de Universität Wien in samenwerking met de Wiener Philharmoniker) allemaal in de richting dat zingen veiliger is dan spreken.

Ook de voorlopige resultaten van onderzoek aan de Universiteit Twente laten, op videobeelden, een gelijke strekking zien. Ondertussen is onder meer in Noorwegen, Denemarken, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland iedereen weer aan het zingen.

Ook wij hebben onze protocollen klaar waarmee we veilig aan de slag kunnen. Deze protocollen zijn gecheckt door een team van experts met onder meer een viroloog, kno- en longarts en professoren van verschillende Nederlandse universiteiten.

Het is nu zaak dat het ministerie van OCW, het Outbreak Management Team en het RIVM zorgen dat Nederland zo snel mogelijk weer kan ­zingen.

In de woorden van Ramses Shaffy:
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en ­bewonder, niet zonder ons!

Namens 1 miljoen koorzangers in Nederland.

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
Cappella Amsterdam
Consensus Vocalis
Groot Omroepkoor
Koornetwerk Nederland
Koor van de Nationale Opera
Laurens Collegium Rotterdam
Nederlandse Bachvereniging
Nederlands Kamerkoor
Nederlandse Reisopera
Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen
Rotterdam Symphony Chorus
Studium Chorale
ZO! Gospel Choir

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden