Opinie

NAM-directeur Schotman is ongeloofwaardig

In 1959 mocht ik als 10-jarige getuige zijn van de eerste gasboring op het land van boer Boon in Kolham. Bij de plek waar de NAM boven de zogenoemde Slochter-gasbel de eerste boortoren ging plaatsen, stond een arbeiderswoning.

Lawaai-protest bij een gasveld van de NAM.Beeld anp

Achteraf bezien werd dit de eerste woning die vanwege de veiligheid in het gaswinningsgebied moest worden geruimd.

Bijna vijftig jaar na de oprichting van de Gasunie in 1963 zijn in opdracht van de NAM vanwege instortingsgevaar al veel meer woningen en boerderijen afgebroken. Na een zware beving bij Huizinge in 2012 kon de NAM niet meer ontkennen dat de gaswinning ook bevingen en daardoor veel schade aan gebouwen tot gevolg had.

Bijna tachtigduizend schademeldingen, vele rapporten en onderzoekscommissies verder reageert NAM-directeur Gerald Schotman in een interview met de Volkskrant van 8 april 2017 hierop met de woorden: 'Dit overkwam ons, ik vind het belangrijk dat mensen vertrouwen hebben in de NAM en ik vind het nog veel belangrijker dat mensen weer vertrouwen krijgen in de toekomst'.

Als betrokken burger en tot 2014 inwoner van Slochteren wil ik inhoudelijk wel reageren op zijn uitlatingen. Het verbaast mij dat een bedrijf als de NAM niet veel eerder serieus werk heeft gemaakt van onderzoeken naar het verband tussen gaswinning en bevingen.

In 1963 waarschuwde ir. Willem Meiborg al voor de risico's van bodemdaling door de gaswinning. In 1987 waarschuwde geograaf drs. Meent van der Sluis voor het verband tussen gaswinning en aardbevingen. De goed onderbouwde beweringen van deze deskundige heren werden door de NAM naar het rijk der fabelen verwezen.

Een paar maanden na de zware beving bij Huizinge publiceerde het Staatstoezicht op de Mijnen begin 2013 een opzienbarend rapport. In dat rapport stond de duidelijke waarschuwing dat bij aanhoudende gaswinning op dezelfde voet er veel meer en mogelijk nog zwaardere aardbevingen zouden volgen.

Van een verantwoordelijk bedrijf als de NAM zou je dan toch mogen verwachten dat de gasproductie direct zou worden verlaagd. Maar wat was de reactie van de NAM? In 2013 werd er door de NAM met de productie van 54 miljard kuub gas een record gevestigd. Hoe geloofwaardig is het dan nog om uit de mond van de NAM-directeur te horen: 'Dit overkwam ons'.

Zolang de NAM en de staat de belangen van de bewoners van de gaswinningsgebieden voor een veilige leef- en woonomgeving ondergeschikt maken aan de commerciële belangen van de NAM en de staat, zal de vertrouwensbreuk ook in de toekomst blijven bestaan.

Voor veilig en gedegen herstelwerk en 100 procent vergoeding van de opgelopen schade willen ook zwaar gedupeerde Groningers best applaudisseren, maar voor dit broddelwerk van de NAM hebben ze terecht geen goed woord over.

Herman de Muinck, oud-inwoner van Slochteren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden