Column

Nachtelijk debat, olifantje en Benno Baksteenlijst

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Amerikanen kijken het debat in Astoria, New York.Beeld epa

Nachtzonde

Woensdagavond talmde ik met naar bed gaan. Toen ik twee uur op de klok zag staan en mijzelf betrapte op het nachtelijk plunderen van de ijskast, besloot ik dat ik dan ook maar wakker zou blijven om het derde debat tussen Hillary en Trump te kijken. Ik mag van mezelf niet te veel tijd vermorsen met de landen waar ik correspondent ben geweest (Rusland, Duitsland, VS). Maar de verleiding is altijd groot en het was nu toch nacht.

De commentatoren op CNN waren grotendeels dezelfden als in mijn tijd, maar het debat was heel anders, goed om dat eens volledig te bekijken. Obama-McCain was een wonder van beschaving vergeleken bij dit gevecht. Een groot deel van de tijd ging op aan harde persoonlijke beschuldigingen, en dit was het 'meest inhoudelijke debat'.

Toen zei Trump, wiens ondergebit ik anderhalf uur gebiologeerd had bestudeerd, dat hij de uitslag niet op voorhand aanvaardde. Ik moest denken aan de gracieuze woorden die Bush sr. in 1992 sprak na zijn vernederende verlies van Bill Clinton, over de 'majesty' van de democratie, die nu een nieuwe president bracht. Als jonge correspondent in Rusland, waar nog nooit democratische opvolging door een opponent heeft plaatsgevonden, was ik ontroerd.

Trump en Clinton tijdens het debat.Beeld afp

Het debatverslag

Na twee uur slaap verklaarde mijn vrouw me voor gek. 'Ik heb net het liveblog van Stieven Rhamdarie gelezen, dat gaat prima hoor'. Dat moest ik beamen, zo had ik het vorige keren ook gedaan. Terwijl de meeste lezers slapen, tikt onze internetredacteur buitenland Stieven de highlights mee met de debatten. Hij keek ze ook al toen er nog geen internet was.

In Amerika is het voor ons slechts avondwerk: correspondent Michael Persson had zijn analyse aan het einde van de Amerikaanse avond online, in Nederland het begin van de dag. In de vrijdagkrant volgde zijn verslag van een debatkijkavond in Charlotte, met Trumpaanhangers. Die weigering de uitslag te aanvaarden moet je niet te serieus nemen, zeiden ze tegen Michael. 'Trump-watching blijkt het toppunt van ironie. Grote woorden worden gerelativeerd, kleine woorden worden uitvergroot, en aan het eind van de avond is niemand veel wijzer geworden.'

Op de buitenlandredactie beschikken we over de luxe van een ex-Amerikacorrespondent, Bert Lanting (hij zat ook in Moskou en Brussel). Die boog zich over de kunst van het verliezen: de vreedzame machtsoverdracht als fundament van de trotse Amerikaanse democratie. Ernaast drukten we het handgeschreven briefje af dat George Bush sr. in de Oval Office achterliet voor zijn opponent: 'Jouw succes is het succes van ons land. Ik sta vierkant achter je.' Nog steeds ontroerend, en belangrijk.

Trump-watching

Persson keek het debat met Republikeinen: Trump-watching blijkt het toppunt van ironie. (+)

Benno baksteenlijst

Het grootste nieuws van afgelopen week was natuurlijk de geboorte van een olifantje in Artis. Wij wisten dat eerder wegens de inspanningen van onze Amsterdam-verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel. Die hing al weken rond de verzorgers en schreef in de maandagkrant een geweldig stuk - met vertederende details als het 'hulpeloos bungelende slurfje' - over de geboorte, de verhouding tussen mens en olifant en de marketing van zo'n babytje. Moet u beslist teruglezen als u het heeft gemist.

Maar ik wil het hier over iets anders hebben: Peter de Graaf berichtte woensdag over een 'slimme fietsbel' die scholieren moet waarschuwen voor gevaarlijke kruispunten. De bedenker heet Johan Ringeling, en maakt zelf grappen over zijn toepasselijke naam. Ringeling staat niet alleen, herinnerde ik mij. Op de buitenlandredactie van vroeger, mijn eerste baan bij de Volkskrant, verzamelde Joris Cammelbeeck toepasselijke namen, in mijn herinnering de Benno Baksteenlijst genoemd (naar de voorzitter van de pilotenvereniging). Speciaal voor u en mij diepte Joris, inmiddels met pensioen, die op uit zijn archief.

Een selectie: Voorzitter van de Ned. tuincentra: Struik. Sexshop-houder: Sneeboer. Masseur bij de Tour: Masseur. Lid bridgeteam: Marijke van der Pas. Advocaat: B. Pleiter. Hoofddirecteur NS: ir. Regtuijt. Hoofddocent economische stelsels UvA: R. Knaack. Leraar handvaardigheid: J. Klungel. Sportschool: H. Kortleven. Directrice kinderopvang: mevr. Zeldenthuis. Prefect van de congregatie van de clerus: kardinaal Innocenti. Kandidaat-politiechef Moskou: Kommissarov. Roemeense minister van defensie: Nicolae Militaru. Filippijnse kardinaal: Sin. Coördinator naturistenbond: Robbert Broekstra. Opzichter plantsoenen: Groeneveld. Voorzitter Ned. vereniging kaasexport: Schaaf. Chef-schade ANWB: Bots. Aannemersbedrijf Krot. Directeur gevangeniswezen: Boei. Voorlichter ministerie VWS: Roel Praat. Voorzitter duikondernemers Zeeland: E. Onderwater. Culinair journalist over Joodse keuken: Josephine Levy Bacon.

Olifantje in Artis.Beeld anp

Teruglezen

Van Weezels verhaal over het pasgeboren olifantje leest u hier terug. (+)

De reportage van De Graaf over de slimme fietsbel vindt u hier. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden