Weblog

Nabrander: 'uitstelmoeders' doen veel stof opwaaien

'Het somberen over 'oude' moeders slaat door', schreef journaliste Mensje Melchior op 25 mei in Vonk. In plaats daarvan, aldus Melchior, kunnen we het beter makkelijker maken om laat aan kinderen te beginnen. Reden voor een flink aantal lezers om in de pen te klimmen. Melchior reageert hieronder.

Beeld ANP

Ik dook in het onderwerp nadat ik een promovenda sprak van 27 lentes jong, lichtelijk in paniek omdat het net uit was met haar vriend. Ze vroeg zich af hoe ze het in godsnaam nog voor elkaar zou krijgen: een nieuwe liefde vinden en daar nog op tijd aan kinderen mee beginnen. 'Want op je 35ste heb je nog maar 5 procent kans!', riep ze.

5 procent? Haar kansinschatting was verre van reëel en daarin is zij niet uniek. Regelmatig strooien vrouwen in mijn omgeving met schrikbarende statistieken. Tijd voor een realistisch stuk, vond ik.

Dat heb ik geweten: ik werd overspoeld met reacties.

Tweets en mails waarin vrouwen (en een enkele man) hun instemming lieten blijken ('Fijn pleidooi tegen dat panische gedoe') en hun persoonlijke ervaringen deelden ('Ik ben ook gewoon op m'n 40ste zwanger geworden en heb nu een blakend gezonde zoon').

Mijn oproep tot ruimere vergoeding van ivf en eicellen invriezen kon op instemming rekenen. Tot mijn verbazing werd ik niet met 'wensgeneeskunde, dat moeten we niet willen met z'n allen' om mijn oren geslagen. Zo twitterde Kata Ottovay - zelf kunstmatig bevrucht en moeder van een ICSI-dochter van 5: 'Goed dat ze benoemt dat IVF ruim vergoeden de staat geld oplevert. #ivfgeenluxe'. Jisca Cohen liet weten dat ook zij het 'vreemd' vindt dat 'voorzorgsmaatregelen als eitjes invriezen niet vergoed worden'.

Ook de medici die reageerden, waren het op dit punt met me eens. Zo twitterde huisarts Hedwig Vos dat ze het artikel erg herkenbaar vindt: 'Laat moeder worden is erg multifactorieel, ook bij mij. En laten we blij zijn dat ivf bestaat.' Ze voegde eraan toe dat uit onderzoek waarbij de opbrengst van een kind tegen de kosten van ivf worden afgezet, blijkt dat een kind de maatschappij uiteindelijk meer oplevert. En gynaecoloog-oncoloog Cor de Kroon twitterde: 'Mooi pleidooi voor optimistisch realisme. Eens met oproep over verruiming fertiliteitbehandelingen.'

Er was ook kritiek. Over dat het stuk wel erg vanuit de moeder (in spe) was geschreven en niet vanuit het kind dat bij oudere ouders opgroeit. Cor de Kroon tekende aan dat de complicaties bij latere zwangerschappen onderbelicht bleven in mijn artikel. Daar heeft hij een punt: ik wilde vooral de realiteit neerzetten en mensen aanmoedigen op te houden met vingerwijzen naar late moeders. Wie weet maak ik nog eens een vervolgartikel waarin ik uitgebreider inga op mijn zinsnede dat de kans op een gezonde zwangerschap ook bij oudere moeders 'nog altijd levensgroot' is.

Ik ben trouwens niet de enige die dat vindt: artsen benadrukken dat er bij oudere moeders weliswaar een groter risico is op zwangerschapsdiabetes en verhoogde bloeddruk, maar dat die kans niet groter is dan bij vrouwen met overgewicht. En, om toch maar een statistiek te noemen: bij de moeders van 35-plus heeft 0,4 procent van de kindjes het syndroom van Down, ten opzichte van 0,08 procent bij vrouwen die jonger dan 35 waren toen ze bevielen. Inderdaad: een hogere kans, maar - zonder het syndroom te willen bagatelliseren - niet zo groot dat je moet zeggen: blaas die zwangerschap maar af.

En dan was er natuurlijk nog het argument 'ja, maar: ouder moeder worden, dat gaat tegen de natuur in'. Waarop een vrouw die deze tweet had gezien, in een mailtje boos reageerde met 'seks met een paard, dat is pas onnatuurlijk!' En gelijk heeft ze. Want om de grofweg 7000 geboortes per jaar bij vrouwen van boven de 45, en de 35.000 bij vrouwen tussen de 35 en 40 weg te zetten als iets wat moedertje natuur niet zou willen, lijkt mij - zeker gezien de zwangerschapskansen die je op die leeftijd hebt - nogal overdreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden