Weblog

Nabrander: 186 tweets op een dag over 'pooierverbod'

Criminelen die vrouwen tot prostitutie dwingen, komen er in Nederland met opvallend lage vonnissen van af. Hoewel de maximumstraf voor mensenhandel per 1 april is verhoogd tot twaalf jaar, hoeven ze vaak niet eens twee jaar te zitten. Dat schreef Renate van der Zee op zaterdag 20 april in Vonk. Wat gebeurde er sindsdien?

Een politieagent doorzoekt een peeskamer op het Baekelandplein in Eindhoven tijdens een grote internationale actie tegen mensenhandel Beeld anp

Die lage straffen, dat was een probleem dat ik telkens weer tegenkwam. Ik hoorde het van politiemensen, advocaten en slachtoffers en ik las het in de krant. Het was interessant om uit te zoeken wat daar nou achter zat. Gebrek aan kennis bij rechters, zo bleek. Maar ook de beperkingen van art. 273f, het wetsartikel tegen mensenhandel, waarin staat dat er sprake moet zijn van een dwangmiddel. Het kan om grof geweld gaan, maar ook om geestelijke druk of het misbruik maken van omstandigheden. Dat is niet altijd even makkelijk te bewijzen.

In mijn stuk gaf raadsheer Peter Lemaire een oplossing voor dit probleem: het verbod op souteneurschap weer invoeren. Dan zijn mensenhandelaren een stuk makkelijker te pakken, want dan hoef je dwang niet meer aan te tonen.

Er kwam een fikse golf aan reacties op de suggestie van Lemaire, vrijwel allemaal positief, en andere media namen het nieuws over. 'Wil iedereen met een Volkskrant in de buurt het stuk van @renatevdzee over gedwongen prostitutie lezen', twitterde CU-kamerlid Gert-Jan Segers.

Karina Schaapman, die acht jaar geleden al aandacht probeerde te vragen voor de misstanden in de prostitutie, stuurde me een facebookbericht. 'Dat advies hebben we ook al gegeven in 2005, pfff we zijn nu zoveel jaren verder. Zou het er dan toch echt van gaan komen?', schreef ze. 'Was ook de wens van de politie die telkenmale met lege handen staat, snap niet waarom dit maar niet wordt opgepakt en de aanbevelingen in talloze rapporten niet worden opgevolgd'

Zondag stuurde hulpverlener Ineke van Buren me een mail: '186 tweets op één dag over je artikel. Alleen gezocht op pooierverbod'.

 
Dat advies hebben we ook al gegeven in 2005, pfff we zijn nu zoveel jaren verder. Zou het er dan toch echt van gaan komen?
Karina Schaapman

Ikzelf vertrok die dag naar Zweden om te kijken hoe ze daar mensenhandel bestrijden en sprak met een officier van justitie. Ik vroeg of ze in Zweden ook problemen hadden met de bewijsvoering van mensenhandel. 'Ja', zei ze, 'maar we hebben hier gelukkig ook een pooierverbod met een maximumstraf van acht jaar. Daar pakken we de meeste mensenhandelaren mee.'

Terug in Nederland bleek het CDA-kamerlid Oskam naar aanleiding van mijn stuk kamervragen te hebben gesteld aan minister van justitie Opstelten. Ook dat nieuws werd door veel media gebracht, evenals de reactie van de minister, die de suggestie van een pooierverbod meteen wegwuifde.

De volgende dag dronk ik koffie met Gert-Jan Segers. 'Hoe kijk jij tegen dat pooierverbod aan?', vroeg ik. 'In 2007 is daar al een motie over aangenomen in de kamer', was zijn reactie. 'Daar is toen niets mee gebeurd. Het is zeker een goed idee om er opnieuw naar te kijken.'

Bij wijze van nazorg belde ik raadsheer Lemaire om te vragen of hij de storm van reacties op zijn suggestie goed had doorstaan. Hij bleek zelfs door een radioprogramma te zijn uitgenodigd om zijn mening nogmaals uit te leggen. 'Interessant om te zien hoe het de gemoederen bezig houdt', zei Lemaire. 'Iedereen onderschrijft de problemen en ziet ook dat een pooierverbod een effectievere manier is om mensenhandelaren te vervolgen. Het heeft me wel verbaasd dat de minister dit zo snel van de hand wees.'

 
Het heeft me wel verbaasd dat de minister dit zo snel van de hand wees.
Raadsheer Peter Lemaire

In Vonk Nabrander gaat het over de ontvangst van stukken die in Vonk hebben gestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden