OpinieLezersbrieven

Naast boskap wordt het bos ook begraven

De lezersbrieven van dinsdag 16 april

Ontbossing op de Mookerheide.Beeld Foto Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag - Naast boskap wordt het bos begraven

Er is veel te doen om de kaplust van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten (Ten eerste, 13 april): aanzienlijk meer bos verdwijnt dan er bij wordt geplant. Dit staat haaks op de klimaatdoelstellingen van de regering.

Natuurmonumenten maakt pas op de plaats: de kapplannen worden tegen het licht gehouden. Een verstandig maar gratuit gebaar nu vanwege het broedseizoen sowieso niet gekapt mag worden. Dit vormt een goede gelegenheid om ook ander fors bosverlies te overdenken: de geplande grootschalige natuurbegraafplaatsen van Natuurmonumenten over heel het land verspreid. Denk aan 12.000 of meer graven per project. Circa 50 procent van het bosoppervlak moet daarvoor worden gerooid omdat niet in de wortelzone van een boom mag worden begraven. De wortelextractie en egalisering brengen een grondige vernieling van de bosbodem met zich mee die generaties kost om weer te herstellen, als dat al lukt.

Natuurbegraven kun je gerust letterlijk nemen; de bosnatuur wordt inderdaad begraven, en met haar het bestaansrecht van een organisatie die onder het vaandel van behoud van natuurmonumenten wilde beschermen wat nu voor het snelle gewin voor de bijl gaat.

Adriaan van AbeelenDen Dungen

Onzinnige zorg

Kwartiermaker Sjoerd Repping gaat de onzinnige en kostenverslindende zorg aanpakken (Voorpagina, 15 april). Hij pleit voor meer onderzoek. Per saldo verandert er dus niets. Onderzoek is niet gratis en bovendien levert het vaak tegenstrijdige informatie op.

Met geen woord wordt gerept over het revolutionaire rapport uit 2017 van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, over de illusie van evidence based practice, dat de vloer aanveegt met nog meer onderzoek.

Verderop in de krant − een kwestie van een schitterend toeval? − de column van huisarts Joost Zaat. Zaat pleit hartstochtelijk voor een paradigmashift die wél zin heeft: stop het dure onderzoeksbudget voor de zorg in de basisscholen en werk daarmee aan een gezonde nieuwe generatie. Chapeau voor dit omdenken.

Peter Bakens, Den Haag

Knappe wetenschapper

‘Jong, slim, knap en grappig.’ Is het echt nodig om een jonge vrouwelijke wetenschapper te omschrijven als ‘knap’ (Ten Eerste, 13 april)? De verwijzing naar het uiterlijk van Katie Bouman die bijdroeg aan de eerste foto van het zwarte gat is irrelevant.

Eva Aarts, Rotterdam

Hiddema ging te ver

Het is niet terecht dat advocaat en Kamerlid Theo Hiddema (FvD) details aanhaalde over de door Michael P. begane delicten in 2010 (Ten eerste, 13 april). Het is schandalig dat de beide slachtoffers van toen opnieuw hebben moeten aanhoren wat ze destijds hebben meegemaakt.

Als zij het niet zelf hebben willen horen, heeft hun omgeving dat wel gehoord, dan wel is die eraan herinnerd − en dat besef hebben de slachtoffers van toen ook. Over trauma’s en traumatiseren gesproken.

Het was beter geweest bij de zaak van Anne zelf te blijven zonder de privacy en integriteit van twee herstellende slachtoffers te schenden. Dat is zowel een advocaat als een politicus onwaardig.

Hjalmar van Marle, emeritus hoogleraar forensische psychiatrie

Schokfonds schokt niet

Martin Sommer besteedde zaterdag aandacht aan de discussie binnen de EU over de instelling van een schokfonds (Opinie, 13 april). Met dit permanente Europese steunfonds helpen de rijkere eurolanden zoals Nederland en Duitsland, de ‘belastingbetalers’, de zwakkere broeders die in de financiële problemen zitten.

Door het achterwege blijven van de noodzakelijke structurele economische hervormingen staat de concurrentiepositie van Frankrijk er slecht voor. Ook Macron verandert daar weinig aan. Zijn oog is gevallen op steun uit het nog op te richten schokfonds. Macron stelt voor om het fonds met miljarden euro’s te vullen en deze tegen zo slap mogelijke voorwaarden beschikbaar te stellen aan zwakke eurolanden zoals Frankrijk.

Achter de rookwolken van de Brexit probeert hij het schokfonds erdoor te drukken. Het is in zijn belang dat de lastige Britten de EU zo snel mogelijk verlaten zodat hij met de inschikkelijke Merkel zaken kan doen. Het is een illusie te denken dat Nederland op dit proces wezenlijke invloed kan uitoefenen.

Jammer dat Sommer Forum voor Democratie erbij haalt. Verschillende Nederlandse ministers van Financiën hebben al aangegeven zich te verzetten tegen een permanent steunfonds zonder strikte voorwaarden. Hoekstra zet die lijn gewoon door.

Het sterk vereenvoudigde beeld van Nederland als pinautomaat voor de Fransen en Italianen is met deze voorstellen voor een gezamenlijk schokfonds trouwens zo gek nog niet. Het is daarom maar beter om niet aan de Nederlandse belastingbetaler te vragen hoe over deze vorm van inkomensoverdrachten binnen de monetaire unie wordt gedacht.

Pieter van der StruijsBenthuizen

Tussenjaar

Een op de drie studenten in het hoger onderwijs haakt in het eerste jaar af, schrijft Margreet Oostveen (Opinie & Debat, 15 pril), omdat ze een verkeerde studiekeuze maakten. Dat zegt iets, jongeren hebben veel geleerd maar niet wat ze willen, wie ze zijn. Daarom een advies: leer ze over het leven, wie ze zijn. Ik introduceer het vak: mijn dromen. Zodat leerlingen niet met een mooi middelbare diploma in de hand geen idee hebben wat ze moeten gaan doen.

Catelijne Walet, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden