Naar Amerika willen mensen uit alle hoeken van de wereld. Gevaarlijk leven trekt

Ranglijst van knuffel- en knuppelstaten

Waarover hebben de media in Europa het? Het internationale blad Monocle publiceert de jaarlijkse lijst van Soft Power Nations. Hoe zinvol die is, bekijkt onze correspondent Arie Elshout.

Media in Europa Beeld Menno Pelser

Canada is weids en mooi, maar niet erg opwindend. De stukken over dit land in deze krant zijn te tellen op de vingers van de hand van een vuurwerkslachtoffer. Zo rauw als Amerika is, zo saai is Canada. Zie het als een deugd. In het december/januari nummer van Monocle, het tijdschrift dat werd opgericht door een Canadees, staat het land op nummer één in de top-25 van Soft Power Nations.

Logisch gezien de definitie van het internationale blad met het hoofdkantoor in Londen. De ranglijst draait om landen 'die het best hun zachtaardige kanten benutten om dingen voor elkaar te krijgen'. De term 'soft power' komt van een Amerikaanse politicoloog en is het tegendeel van 'hard power'. Die laatste vorm van macht staat voor het gebruik van geweld en dwang om je wil door te drijven. Bij soft power schikken anderen zich naar je in de overtuiging dat dit het beste voor ze is. Toegepast op landen kun je spreken van knuppel- en knuffelstaten.

Een voorbeeld. De Europese Unie zal nooit met militaire middelen andere landen onder haar invloed willen brengen. Wanneer Oekraïne en Balkan-landen zich bij haar willen voegen, is dat omdat die het Europese samenlevingsmodel beschouwen als beste garantie voor een hoge kwaliteit van leven. De EU is dan ook de soft-powermogendheid bij uitstek.

Niets voor niets domineert Europa de Monocle-top 25. Er staan vijftien Europese landen in, waaronder heel Scandinavië, het softpowerwalhalla. Geen enkel Oost-Europees land is uitverkoren. Zij voldoen niet aan de door het magazine gehanteerde criteria als open grenzen en de aanwezigheid van een diverse arbeidersmarkt. Volgens het blad zijn dat onontbeerlijke voorwaarden voor het aantrekken van talent en het binnenhalen van hoofdkwartieren van wereldwijd opererende ondernemingen. De criteria zijn progressief, dus kunnen landen met hard-rechtse regeringen zoals Polen een notering vergeten.

Zelfs Nederland heeft het op de 16de plaats moeilijk. Het is een daler. Rutte hield Wilders eronder 'maar de PVV is nog steeds groot genoeg om het vriendelijke imago van het land te beschadigen'. Monocle voorziet 'een echt probleem' voor het binnenhalen van financiële bedrijven die wegens de Brexit Groot-Brittannië willen verlaten.

Tekening van Donald Trump in krantenrubriek

Helaas, het tijdschrift moet net bij de drukker hebben gelegen toen Amsterdam het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) binnensleepte, tot vreugde van het personeel in Londen dat Amsterdam als eerste keus had. Je kunt er ook vergif op innemen dat de meeste EMA-expats gaan wonen in Amsterdam-Zuid en Buitenveldert, de minst diverse wijken in de stad. Lijstjes en hun selectiecriteria dienen dus te worden gerelativeerd,

Dat geldt ook voor de eerste plaats van Canada. Een gezegend land, met een aantrekkelijk premier: Justin Trudeau. Jong, knap, intelligent. Zet zijn land open voor immigranten. Wat een verschil met Amerika, dat door Trump van de eerste naar de zevende plaats tuimelt. Het voert continu oorlog, iedereen heeft er een wapen, films en series benen de menselijke slechtheid uit tot op het bot, de politiek en het bestaan zijn er hard.

En toch. Naar Canada emigreren alleen veeboeren die goed kunnen schaatsen. Naar Amerika willen mensen uit alle hoeken van de wereld. Gevaarlijk leven trekt.

Tekening van Justin Trudeau in krantenrubriek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.