Na zijn studie heeft mijn zoon een onzekere toekomst maar een zekere schuld

Met het nieuwe leenstelsel worden jonge werknemers letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening. Uiteindelijk zal ook de samenleving aan het kortste eind trekken.

Studenten demonstreren tegen het nieuwe leenstelsel voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
Studenten demonstreren tegen het nieuwe leenstelsel voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Het leenstelsel voor hbo en universiteitsstudenten is dinsdag geruisloos door de Tweede Kamer geloodst. De regeringspartijen VVD en PvdA waren verzekerd van de steun van D66 en Groen Links. Het debat in de Tweede Kamer was pro forma. De kaarten waren al geschud bij het regeerakkoord. De democratische besluitvorming had al achter gesloten deuren plaatsgevonden.

Mijn zoon zit in 4 havo. Hij en ik kijken naar een mogelijke vervolgopleiding. Onderdeel van ons kijken, zijn de vooruitzichten op een baan. Het valt niet mee. De kansen op een baan op hbo niveau variëren van 20 procent tot 60 procent. De cijfers geven niet aan of het daarbij gaat om een vaste baan. Gegeven de geluiden die ik hoor van de jongeren zullen dat voor het overgrote deel tijdelijke banen zijn.

Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs, heeft de invoering van een leenstelsel onderbouwd door aan te geven dat de overheid het overgrote deel van de studie van studenten financiert met gemiddeld 25 duizend euro per student. 'De samenleving als geheel investeert daarmee fors in de kosten van de ontwikkeling van de student. Terwijl dit om een groep gaat die na afronding van de studie over het algemeen significant meer gaat verdienen dan andere groepen in de samenleving. Het kabinet vindt dat dit veel socialer kan en moet.

Studeren is naast een investering in de samenleving als geheel ook vooral een investering in de toekomst van de student' (brief aan de Tweede Kamer, d.d. 18 januari 2013).

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tijdens een debat in de Tweede Kamer over het leenstelsel. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tijdens een debat in de Tweede Kamer over het leenstelsel.Beeld anp

40 duizend euro lenen

Mijn zoon zal straks moeten investeren in zijn toekomst. Gezien de studiekosten van onze oudere zonen zal hij ongeveer 40 duizend euro moeten lenen. Een investering in de toekomst die gegeven de cijfers geen garantie geeft op een baan op niveau. Deze kans ligt beneden de 50 procent. Het zal in ieder geval geen vaste baan worden.

De regering is tot nu toe onmachtig om iets te doen aan het probleem dat werkgevers geen vaste relaties meer willen aangaan met jongeren. Na 4 of 5 jaar studie heeft mijn zoon een onzekere toekomst maar een zekere schuld van 40.000 euro. Een schuld van mijn zoon die tevens dient ter financiering van het streven van de overheid om het percentage hoger opgeleiden van de beroepsbevolking te laten stijgen.

Mijn zoon zal niet genieten van de extra gelden die het kabinet aan de Hogescholen en universiteiten zal verstrekken waardoor beter onderwijs mogelijk is. De investeringen in het onderwijs zijn de laatste tientallen jaren achter gebleven bij de aantallen studenten. Er moet dus eerst een inhaalslag worden gemaakt. De opbrengsten van de investering met extra gelden worden eerst over vijf jaar verwacht. Hij krijgt een voucher om zich vijf jaar na zijn studie te kunnen bijscholen. Hij zal zich alsdan wel in zijn onderhoud moeten voorzien. Nog een lening?

Thomas Piketty, een econoom die zich toelegt op onderzoek naar economische ongelijkheid, schetst de macht van de aandeelhouder. De werknemer lijkt de verliezer van de toekomst te worden. Kennis en ontwikkeling zijn tot nu toe het enige antwoord op deze maatschappelijke disbalans. De overheid kiest met de invoering van een leenstelsel wonderwel de kant van de aandeelhouder. Laat de werknemer zijn eigen studie betalen in plaats van deze via belastingen te financieren (de belastingen op winsten is veel lager dan op arbeid).

Tevens deinst de overheid er niet voor terug om de toekomstige bestedingen een negatieve impuls te geven. Met schulden gaan jonge werknemers geen huizen kopen laat staan verbouwen. Zij zijn letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening. Uiteindelijk zal ook de samenleving aan het kortste eind trekken.

Wij staan op vandaag op het Malieveld. Wij protesteren!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden