Het Nieuwe Eten Hak zak

Na peulvruchten genieten inmiddels ook groenten het stazakprivilege

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

Het conservenschap schudde op zijn grondvesten toen Herman den Blijker een paar jaar geleden boonboegbeeld werd van Hak en enkele vermetele, niet mis te verstane waarheden debiteerde als ‘bonen zijn eigenlijk heel bijzonder’.

Nu schudden dingen altijd op hun grondvesten als de tv-kok in de buurt is, maar hier bleek daadwerkelijk sprake van een kleine revolutie. Hak stopt de spijzen namelijk niet meer alleen in potten, maar ook in het fenomeen ‘stazak’, een woord dat louter met ironische kop uit te spreken is en daardoor sowieso al een bijzondere aantrekkingskracht moet hebben op het millennialcohort. ‘Hak zet populaire stazak in om Nederland meer groenten en peulvruchten te laten eten’, ronkte de fabrikant onlangs in een persbericht. Hoe nobel!

Na peulvruchten genieten groenten inmiddels dus ook het stazakprivilege. Doordat de groenten in de zak zijn gegaard en ‘houdbaar gemaakt’, zijn er geen conserveermiddelen nodig. U raadt het al: ook deze week hebben we weer te maken met een ‘mooi en puur product’.

De ‘Italiaanse groenteschotel’ dient na opwarming in de pan of magnetron gegeten te worden met pasta penne, geraspte Parmezaanse kaas en pijnboompitten, een serveersuggestie die nogal de Italiaanse maand van lunchroom Het Klamme Kroketje ademt. Nee, het is geen tomatensaus die urenlang op het vuur heeft gestaan, en ergens proef je wel een hint van houdbaar, maar al met al is de stazak prima op avonden dat het culinaire ambitieniveau concurreert met zijn natuurlijke vijanden haast en luiheid.

Cijfer: 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden