Media inSpanje

Na ophef in de Spaanse media mogen migrantenkinderen gewoon bij hun moeder blijven

Ophef in de Spaanse media: hoe is het mogelijk dat in Las Palmas migrantenkinderen van hun moeders worden gescheiden? Dit ligt gevoelig, constateert correspondent Maartje Bakker.

Maartje Bakker
null Beeld

Aan de grens van Europa worden moeders gescheiden van hun kinderen. Het zijn moeders die het beste voor hun kinderen willen, dat zeggen ze althans. Ze trokken weg uit hun landen – Guinee, Ivoorkust – en maakten in een klein, open bootje de overtocht naar de Canarische Eilanden. Daar maakte hun blijdschap al snel plaats voor schrik: hun kinderen werden hen meegenomen.

Volgens de autoriteiten was er eerst een dna-test nodig om aan te tonen dat ze werkelijk familie van elkaar waren. Bijna twee maanden gingen voorbij, de uitslag kwam niet.

Er was eigenlijk niemand die zich hier druk om maakte, tot afgelopen week. ‘Kinderen en moeders worden uit elkaar gehaald – niet in de Verenigde Staten, maar gewoon in Europa’, twitterde Helena Maleno, een Spaanse migratie-activiste. Met die paar woorden raakte ze meteen de kern. Was de hele wereld niet boos geweest toen op de grens van Mexico en de VS kinderen en ouders werden gescheiden? En waar was die boosheid nu dan? Had die soms eerder te maken met een diepe afkeer van Donald Trump, de bedenker van het Amerikaanse beleid, dan met een oprecht medeleven met de kinderen?

Ineens begonnen de verhalen over de twaalf wanhopige moeders rond te zingen in de Spaanse media. Het persbureau EFE sprak met een vrouw die haar dochtertje op het strand van Fuerteventura had gezien, maar die haar niet mocht aanraken van haar begeleidsters. Ze konden alleen van een afstandje naar elkaar kijken, en huilen.

De digitale krant El Diario vertelde over een kindje van 2 jaar dat van haar moeder was gescheiden. Het meisje ging instinctief in hongerstaking. Ze weigerde te eten, te drinken of te slapen – net zo lang tot ze weer bij haar moeder werd gebracht.

null Beeld

Al snel werd de slechterik in dit nieuwsverhaal geïdentificeerd. De kinderen en moeders werden uit elkaar gerukt op last van de hoofdaanklager van de provincie Las Palmas.

Het idee was dat de kinderen misschien het slachtoffer waren van kinderhandel of dat ze door hun moeders werden gebruikt om vlotter een verblijfsvergunning te krijgen.

De krant El País diepte een oud rapport van de ombudsvrouw op, waarin zij had gewaarschuwd voor handel in kinderorgaantjes. Zij had inderdaad dna-tests aanbevolen, maar nooit was het idee om de kleintjes in de tussentijd hun moeder te ontnemen.

In de loop van de week zag je de twijfel bij het Openbaar Ministerie toenemen. ‘We zijn aan het bestuderen of wat ze in Las Palmas doen wel het meest adequaat is’, zei de hoofdaanklager van de Canarische Eilanden tegen El Diario. ‘Die test laat lang op zich wachten en als ze werkelijk moeder en kind zijn, dan kan die lange scheiding contraproductief zijn.’

Ook de politiek begon er schande van te spreken. En toen, na een paar dagen, gebeurde er ineens heel veel tegelijk. Vijf moeders en kinderen werden plotseling met elkaar herenigd. Daarnaast stelde de Spaanse regering een aantal opvangcentra beschikbaar waar moeders en kinderen voortaan samen konden verblijven.

Europa bleek toch Amerika niet. Het was nog net op tijd om met een schoon geweten de Amerikaanse presidentsverkiezingen te gaan volgen.

Maartje Bakker is correspondent in Madrid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden