Commentaar Raoul du Pré

Na jarenlang práten over klimaatbeleid, lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen

Onder druk wordt alles vloeibaar, zelfs het klimaatbeleid van Rutte III. Het gaat nu de goede kant op.

De Magnumcentrale met zonnepark van Nuon in Eemshaven. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De doorrekening van de voorgestelde klimaatmaatregelen biedt voor alle politieke smaken wat wils. De linkse oppositie ziet zich gesterkt in de overtuiging dat het kabinet er niet komt zolang het geen forse ingreep durft te doen bij de grote vervuilende bedrijven. De rechtse oppositie ziet bevestigd dat het niet zal lukken zonder merkbare invloed op de inkomens.

Daar staat dan weer tegenover dat dat effect overzichtelijk is. Het Centraal Planbureau rekent erop dat het doorsnee huishoudinkomen in 2030 als gevolg van het klimaatbeleid 1,5 procent lager is dan het zou zijn zonder klimaatmaatregelen. Die boodschap zal niet direct een kiezersrevolte oproepen. De maatschappelijke kosten van het klimaatbeleid worden inmiddels ook fors lager geraamd dan in eerdere berekeningen: 1,6 tot 1,9 miljard euro per jaar. Dat is geen bedrag dat door het kabinet niet valt op te vangen binnen de begroting. Ter vergelijking: de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting was ongeveer even duur.

Tegelijk legt de doorrekening ook de zwakke plekken bloot van het tot nu toe gevoerde beleid. De balans tussen de bijdrage van huishoudens en die van de grote bedrijven is zoek, zoals de oppositie in de Kamer al maanden verkondigde. Intussen profiteren onder de kiezers vooral de hogere inkomens van milieusubsidies, zoals die op dure elektrische auto’s. Juist die disbalans tast het draagvlak voor het klimaatbeleid aan.

De verrassing van de dag was dat de regeringscoalitie direct liet blijken dat de boodschap begrepen is. Het autobeleid gaat op de schop, de energiebelasting voor de huishoudens gaat omlaag, bedrijven moeten toch rekenen op een CO2-heffing en van de landbouwsector zal een grotere bijdrage worden verlangd.

Dat zijn stuk voor stuk maatregelen waar de milieubeweging en de oppositie om vroegen. Premier Rutte gaf toe dat de aanstaande verkiezingen een rol spelen. Dat leidde hier en daar tot cynische reacties, maar het kan ook worden gezien als een mooi corrigerend effect van de democratie: na jarenlang práten over klimaatbeleid, lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden