COMMENTAARSander van Walsum

Na het vertrek van Sidney Smeets als Kamerlid moet D66 bij zichzelf te rade gaan

Sidney Smeets (D66) tijdens de beëdiging als lid van de Tweede Kamer. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Sidney Smeets (D66) tijdens de beëdiging als lid van de Tweede Kamer.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Juist van volksvertegenwoordigers mag een zekere sensitiviteit worden verwacht voor veranderende normen en omgangsvormen.

Je kunt je afvragen of een Kamerlid dat dertig jaar geleden jongens ongepast had benaderd, zo snel het veld had moeten ruimen als Sidney Smeets nu heeft gedaan. Destijds werden in verlichte kringen relaties tussen ouderen en minderjarigen nog ‘bespreekbaar’ geacht. Sommigen hoopten, anderen vreesden, dat pedofilie het volgende taboe was dat zou worden geslecht.

De ontwikkeling ging echter de andere kant op, zoals Smeets nu heeft ondervonden. De maatschappelijke tolerantie tegenover ongelijkwaardige relaties – waarvan bij avances van ouderen naar jongeren bijna per definitie sprake is – is merkbaar afgenomen. De strafmaat voor het afdwingen van seks en voor seksuele intimidatie op straat en internet wordt mogelijk verzwaard. Handelingen of toespelingen (pikante grapjes van de baas) die tot voor kort nog ‘moesten kunnen’, roepen nu weerstand op.

Juist van volksvertegenwoordigers mag een zekere sensitiviteit worden verwacht voor veranderende normen en omgangsvormen. En aan die sensitiviteit heeft het Smeets ontbroken, getuige zijn eerste reactie op onthullende tweets van jongens (of jongvolwassenen) die ooit door hem zijn benaderd. Smeets vond het weliswaar ‘zeer naar’ dat ‘mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren’, maar hij voegde daar meteen aan toe de grenzen van de wet niet te hebben overschreden. Daarmee liet hij de morele toelaatbaarheid van zijn gedrag buiten beschouwing. Een gearriveerde strafrechtadvocaat die jongens vlak na hun coming-out benadert, maakt misbruik van zijn maatschappelijke overwicht en diskwalificeert zichzelf als volksvertegenwoordiger.

Smeets’ partij, D66, heeft goede redenen om naar aanleiding van de kwestie bij zichzelf te rade te gaan. Eerder beklaagden D66’ers zich over de ‘onveiligheid’ die ze binnen de partij hebben ondervonden. Leden van de Jonge Democraten zouden, volgens een van de jongens die door Smeets zijn benaderd, allang bekend zijn geweest met zijn Twittergedrag. En de vertrouwenscommissie van D66 is er al op 31 maart op geattendeerd. De vraag is wat D66 met die informatie heeft gedaan voordat Smeets door partijleider Sigrid Kaag te verstaan is gegeven dat hij zijn Kamerlidmaatschap beter kon opgeven.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden