Na de Johan Cruijf Arena is het tijd voor een groot Cruijff Museum, waar ook aandacht is voor zijn mislukte doelpogingen

Woensdag was het de 71ste geboortedag van Johan Cruijff. Er waren een paar festiviteiten. Het stadion in Amsterdam Zuidoost kreeg een andere naam, de Johan Cruijff Arena, en Frank Rijkaard onthulde samen met de drie kinderen van Eberhard van der Laan een logo.

Het logo is uitgevoerd in rood en wit. In witte letters op een rode achtergrond staat de tekst 'Johan Cruijff ARENA'. Achter zo'n logo blijkt een wereld schuil te gaan van designers, tekstschrijvers en marketeers. In vier punten legden de makers uit waarom ze de naam van Johan Cruijff en de Arena onder elkaar hadden gezet.

In de eerste plaats symboliseert het logo de Arena als 'home of legends'. Verder is het logo in de stijl van Johan Cruijff krachtig en progressief, ademt de typografie zowel sport als architectuur uit en wordt gerefereerd aan vormelementen uit het stadion.

Ook over de lange ij in de naam van Cruijff is nagedacht. 'Internationaal gezien een onderscheidend element in het logo en subtiel refererend aan Amsterdam.' De grijze streep onder aan het logo verwijst naar het karakteristieke dak van het stadion. Tevens is het een 'evolutionaire referentie naar het oude logo'.

Apekool natuurlijk, maar het was hoog tijd dat Cruijff in zijn geboortestad werd geëerd en Frank Rijkaard sprak bij de onthulling van het logo mooie woorden over hem, 'de man die Ajax en Amsterdam zoveel heeft gegeven'. Aansluitend werd de Cruijff Run gehouden, een 14-kilometerloop door Amsterdam.

Over Cruijff als revolutionair hoor je niet veel meer. Dat is te begrijpen. Het is al weer jaren geleden dat de omwenteling bij Ajax plaatsvond en het overlijden van Cruijff verdrong de dagelijkse misère en riep andere, veel betere herinneringen op; Cruijff de voetballer.

Toch valt niet te ontkennen dat de deplorabele sportieve staat van Ajax - vier jaar op rij geen landstitel of een andere prijs - voor een deel Cruijff aan te wrijven is, met zijn hardnekkige voorliefde voor oud-voetballers op hoge posities.

Wim Jonk en Dennis Bergkamp zijn bij Ajax verdwenen, op een geruchtmakende manier. Twee overlevers, algemeen directeur Edwin van der Sar en directeur spelerszaken Marc Overmars, spraken zich vorige week uit over de situatie bij Ajax. Dat was uitzonderlijk. Interviews geven ze hoogst zelden. Van het informeren van de achterban zien deze directeuren het nut gewoonlijk niet in.

Van der Sar werd voor de NOS geïnterviewd door Joep Schreuder. Toen hij Van der Sar aan een uitspraak uit januari ('Als progressie uitblijft wordt het tijd om naar mezelf te kijken') herinnerde, zei de algemeen directeur dat het destijds uit zijn verband was gerukt.

Het weblog Voetblah nam de moeite de woorden van Van der Sar letterlijk uit te schrijven. Wij zien die progressie niet, zei Schreuder. 'Misschien jij wel?'

Van der Sar: 'Nee ja, eh progressie dat eh dat eh kan je kan aan de trainer vragen ook, inderdaad, maar ik denk eh de het verschil wat er wat er is natuurlijk had je graag dichterbij willen zijn, he bij bij PSV of eh d'r overheen. Dat is niet gebeurd dit jaar. En eh daar moeten we eh ja komende zomer, en eh, beginnende in juni zorgen dat er een selectie staat die dat eh die dat eh komend seizoen wel gaat doen.'

Doorslaggevend is dit niet als bewijs, maar dat goede paarden niet per definitie goede ruiters zijn, kan op grond van dit gebrabbel moeilijk worden ontkend.

De Cruijff Run voerde de 6.500 deelnemers woensdag onder meer langs het huis in Betondorp waar Cruijff vanaf zijn geboorte in 1947 tot 1959 woonde. Akkerstraat 32 staat te huur, werd deze week bekend, voor euro 709,68.

Pogingen om in de Akkerstraat een museum te vestigen, zijn mislukt. Dat is jammer. Het is nu tijd voor een groot Cruijff Museum - ook met aandacht voor zijn mislukte doelpogingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden