Opinie

Na de Arabische Lente

Het vertrouwen van de Arabische jeugd in de Arabische Lente is verdampt. In 2015 denkt nog maar 38 procent van de jongeren tussen 16 en 24 jaar dat de Arabische wereld beter af is met deze Lente. In 2012 was dat nog 72 procent.

Een demonstrante in Tunis, 2011.Beeld reuters

Opiniepeilers vroegen in opdracht van het in Dubai gevestigde onderzoeksbureau ASDA'A Burson-Marsteller naar de opvattingen van jongeren in 16 landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Zij deden dat in 3.500 face-to-face-gesprekken van 20 januari tot 12 februari 2015. Alleen in Syrië konden geen interviews worden gehouden.

Beeld .

Nog maar 15 procent van de 200miljoen jongeren van Marokko tot Jemen vindt gebrek aan democratie een probleem. Bijna 40 procent van de jongeren denkt dat democratie nooit wortel zal schieten in de regio. Met 61 procent zijn jongeren in Jemen het meest sceptisch, gevolgd door Qatar (60 procent), Saoedi-Arabië (59 procent) en Tunesië (46 procent). In Irak denkt opmerkelijk genoeg 48 procent positief over democratische kansen, voor Libië en de Palestijnse gebieden is dat 42, respectievelijk 36 procent.

Beeld .

Vlak na de Arabische Lente vond 41 procent het gebrek aan democratie het belangrijkste probleem. Voor 92 procent van de jongeren luidde hun belangrijkste wens: leven in een democratie. In 2015 vormen IS en terrorismedreiging de grootste problemen voor de regio volgens Arabische jongeren.

Beeld .

Toch vindt 57 procent dat het met hun land de laatste vijf jaar de goede kant is opgegaan, vooral in de Golfstaten en Noord-Afrika. Ze zouden het liefst in de Verenigde Arabische Emiraten leven (veiligheid en economische groei) en dan in de VS, Duitsland en Canada. De jongeren zouden ook het liefst zien dat hun eigen land op deze landen, in deze volgorde, zou lijken.

Beeld .
Beeld Willum Morsch
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden