LezersbrievenDinsdag 21 mei

Muziekles op basisscholen is iets anders dan gestructureerd wekelijks, jarenlang een instrument leren bespelen

Docent met rijdende muziekschool geeft les. Beeld null
Docent met rijdende muziekschool geeft les.

Brief van de dag:  En toen gingen de muziekscholen dicht

Eindelijk eens aandacht voor een groep die onderbetaald wordt, onverzekerd is en zonder veelal zonder pensioenopbouw werkt (V, 20 mei). Op de foto ­Celia García-García, die bij mij nog hospiteerde op de Muzerie, dat was de naam van de in 2013 gesloten muziekschool van Zwolle, die 130 jaar heeft ­bestaan.

Ook ik, en velen met mij, werken sindsdien als freelancer of zzp’er of hoe je het ook wil noemen onder vergelijkbare arbeidsomstandigheden. Jammer dat voormalig muziekschool­docenten dus niet zijn meegenomen in het artikel.

In Nederland zijn de meeste muziekscholen gesloten en moeten muziekdocenten maar zien waar ze lesgeven. Het vinden van een betaalbare locatie is erg lastig. Collegae zien ze vaak niet meer, faciliteiten ontbreken of moeten worden gehuurd (zoals zalen om concerten te ­geven).

Deze ontwikkeling is begonnen bij Caroline Gehrels, destijds wethouder van Cultuur in Amsterdam voor de PvdA.

Deze wethouder vond dat de muziekscholen dicht konden en de muziek naar de basisscholen toe kon. (Waren ze toen al niet overbelast, de basisschool-­docenten?)

Muziekles op basisscholen is iets anders dan gestructureerd wekelijks, jarenlang een instrument leren bespelen bij een professionele docent om bijvoorbeeld iemand te worden zoals Celia García-García…

Kees Weurman, Zwolle, docent ­piano en muziektheorie.

Verademing

Binnenkort krijgt Joost Zaat beveiliging en camera’s voor de deur. Een leger van farmaceuten en cardiologen zullen hem willen aanvallen. Zijn stelling dat de cholesterol-maffia en protocollen niet deugen als het gaat om primaire preventie is een verademing. Als hij in zijn volgende column het voorschrijven van opiaten als oxicodon aan de kaak stelt, moet hij een andere identiteit gaan aannemen vrees ik. Er is met preventie veel te bereiken, maar die moet gericht zijn op leefstijladviezen en suppletie. Als dat goed wordt ingezet, kan er met miljoenen investering miljarden worden bespaard in de zorg. Maar daar wordt diezelfde maffia niet blij van.

Harry Piet, De Rijp

May I have your votes?

Voor wat het waard is wil ik een vrolijk pleidooi houden om het Eurosongfestival volgend jaar in Arnhem met haar Gelredome te gaan houden.

Arnhem is een eigen- en kunstzinnige stad waar een reeks aan wereldwijd succesvolle modeontwerpers hun bakermat hebben liggen. Van de ingetogen Sjaak Hullekes tot de extravagante MAISON the FAUX het is er in Arnhem. Viktor & Rolf, Iris van Herpen, Jan Taminau en meer....zij liepen in Arnhem, zijn er gevormd en excelleren wereldwijd. Wat een extra allure en inspiratie kan dit gegeven brengen aan het evenement waar kleding na zang het belangrijkste component is. Ik zie het al voor me, een bonte stoet de straten van Arnhem vullend

Timia Rugenbrink, Dieren

Mega-event

Qua locatie lijkt Zandvoort mij de meest uitgelezen plek om het songfestival 2020 te organiseren. Om preciezer te zijn: op het Formule 1- circuit. Ook al omdat er onmiskenbaar overeenkomsten tussen beide mega- events zijn: een opeenstapeling van takkeherrie en extravagantie.

Henk van Leeuwen, De Hoorn

Onzin van Eppink

Volgens Derk Jan Eppink lopen vrouwen in Zweden nú gevaar. Dit komt door de massa immigratie (Zaterdag, 18 mei). Populisme ten top. Allereerst wegens het wegzetten van immigranten als verkrachters. Maar ook omdat vrouwen voordien in Zweden blijkbaar geen gevaar liepen. Ik heb in Zweden gewoond. Twee kinderen wonen er nog. Dan pas mag je blijkbaar een oordeel hebben, getuige zijn opmerking over de D66 lijsttrekker. Zij heeft niet in Polen gewoond. Hij wel. Dus zij moet zwijgen. Hij mag spreken over Polen. Ik heb jaren in Zweden gewoond en weet dat niet alleen nu maar ook voorheen vrouwen in Zweden gevaar lopen en liepen. Mishandeling van vrouwen is en was een item in Zweden. Zeker niet alleen door immigranten. De Zweden kunnen en konden er ook wat van. Eppink verdient met zijn populistische opmerkingen dat vrouwen nu gevaar lopen, daarmee de suggestie wekkend dat dit voorheen niet zo was, geen respect.

Marinus Buijs, Assen

Kinderachtige Timmermans

‘Als Turkije bij de EU wil horen, moet de persvrijheid vooruit’, zo sprak Frans Timmermans eind 2016. Later was het zijn taak om in Hongarije de ondermijning van persvrijheid aan de orde te stellen. Opmerkelijk om Pauw-redacteur Peter Kee te horen dat Timmermans sinds 2014 al niet meer in Pauw aan wil schuiven (Ten eerste, 20 mei). Jeroen Pauw stelde destijds dat Timmermans in zijn MH17-toespraak in de Veiligheidsraad een beeld schetste dat niet klopte.

Timmermans oogde geïrriteerd en reageerde met de vraag of Pauw bekend was met het feit dat er iemand gevonden was met een zuurstofkapje op zijn mond, informatie die niet bekend was bij de nabestaanden en bovendien veel vragen opriep.

Elke politicus zou het moeten toejuichen dat hij scherp bevraagd wordt. De taak van een journalist is om de macht kritisch te volgen en de politicus verantwoording te laten afleggen. Dus kan een politicus een vraag krijgen die ongemakkelijk, of misschien zelfs onterecht is.

 Dat Timmermans daar in 2014 niet helemaal in slaagde, is jammer. Maar gezien het feit dat hij afgelopen tijd in veel programma’s, maar vooral gezien de functies die hij bekleedt en ambieert, zou het hem sieren als hij zich snel over het incident uit 2014 heen zet.

Robbert Wigt, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden