Opinie

'Muziekles om jeugdzorg te ontzien, gelooft minister Bussemaker het zelf?'

Het is een onzinnig idee van minister Bussemaker om kinderen die het niet redden bij jeugdzorg dan maar op muziekles te zetten, schrijft Jacqueline Oskamp. 'Ze maakt zich schuldig aan een grove belediging van twee beroepsgroepen: de jeugdhulpverleners en de muziekdocenten.'

Koningin Maxima tijdens een bezoek aan het muziekproject Ieder Kind een Instrument in Haarlem. Het project heeft tot doel om muziekeducatie in de wijk te verankeren. Beeld anp

Kunst als middel ter verheffing van de arbeider, kunst als glijmiddel in het zakelijk verkeer, kunst als bindmiddel in de multiculturele samenleving - van oudsher weten politici uitstekend hoe kunst zich nuttig kan maken in de maatschappij. Minister Bussemaker van OCW voegt daar nu een nieuwe variant aan toe: muziekles om de jeugdzorg te ontzien.

In de Volkskrant van 7 maart zegt ze: 'Kinderen die misschien bij de officiële jeugdzorg niet veel verder komen, kunnen zich misschien veel beter ontwikkelen als ze gaan drummen, vioolspelen of schilderen.' Zacht uitgedrukt: een gotspe. Want veel hulpbehoevende kinderen dreigen volgend jaar helemaal geen behandeling of opvang meer te krijgen door de decentralisatie van de jeugdzorg.

In de woorden van Bussemaker echoot de onsterfelijke uitspraak van haar collega Schippers (VWS) door, die naar aanleiding van bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg beweerde dat mensen niet bij het minste of geringste bij een psycholoog moeten aankloppen, maar liever wat vaker een gesprek met de buurvrouw of de kapper aanknopen.

Verstoken van zorg
Ook Bussemaker maakt zich schuldig aan een grove belediging van twee beroepsgroepen: de jeugdhulpverleners en de muziekdocenten. De jongeren die in 2015 verstoken dreigen te blijven van zorg zijn niet zomaar kinderen die een beetje druk zijn in de klas. Het gaat onder meer om kinderen met ernstige psychische of gedragsproblemen én kinderen met verstandelijke beperkingen. Wat moet een muziekleraar aan met een misbruikt meisje of een schizofrene puber? Jeugdhulpverleners en docenten op de muziekschool doen allen 'iets' met kinderen, maar daar houdt de vergelijking ook wel op. Muziektherapie leidt soms tot verrassende resultaten, maar een muziekleraar is geen muziektherapeut.

 
Muziektherapie leidt soms tot verrassende resultaten, maar een muziekleraar is geen muziektherapeut

Bussemaker deed deze uitspraak naar aanleiding van een advies van de Raad voor Cultuur: Meedoen is de kunst. De Raad vreest dat gemeenten de komende jaren nog meer zullen gaan korten op culturele voorzieningen. Op de muziekscholen wordt al jaren bezuinigd, waardoor het idee van laagdrempelige muziekles voor alle sociale klassen allang verleden tijd is. Bovendien krijgen de reguliere scholen binnenkort een grotere verantwoordelijkheid in het muziekonderwijs. Niet alleen een geduchte concurrentie voor de muziekscholen, maar ook een verspilling van alle kennis en expertise die daar is opgebouwd.

Let op uw saeck
De Raad waarschuwt terecht: 'Overheid, let op uw saeck!' Minister Bussemaker ziet dat anders. De culturele instellingen krijgen een reprimande dat ze er niet in slagen 'verbindingen (te) leggen tussen cultuur en andere beleidsterreinen, zoals welzijn en zorg'. Blijkbaar denkt de minister dat je een muziekschool 'in zijn kracht zet' door hem zijn geld en positie te ontnemen.

Zou haar functie niet eens een tijdje uitgeoefend moeten worden door illusionist Hans Klok? Wellicht is hij in staat iets terug te toveren van alles wat de afgelopen jaren zo visieloos kapot is gemaakt.

Jacqueline Oskamp is politicoloog en freelance journalist.

 
Blijkbaar denkt de minister dat je een muziekschool 'in zijn kracht zet' door hem zijn geld en positie te ontnemen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.