LezersbrievenWoensdag 27 februari

Muziek wil niet perfect zijn, muziek wil leven

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 27 februari.

Redactie
De Nationale Finale van het Prinses Christina Concours 2011 in Den Haag. Beeld Hollandse Hoogte / Roger Dohmen
De Nationale Finale van het Prinses Christina Concours 2011 in Den Haag.Beeld Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Brief van de dag: musici met podiumvrees

Mooi artikel over wat musici met podiumvrees kunnen leren van een sportpsycholoog (Sir Edmund, 23 februari). Fijn dat het Conservatorium van Amsterdam zo’n stap zet.

Maar wat intens verdrietig eigenlijk dat dat nodig is. Hoe zijn we toch verzeild geraakt in een wereld waarin (jonge) mensen die een groot talent hebben om te musiceren, zo gefixeerd kunnen raken op angst om te falen? En waarin tal van ervaren musici medicijnen slikken om hun angst onder controle te houden? Muziek is nooit op de eerste plaats bedoeld geweest om een prestatie te leveren. Muziek is bedoeld om je aan over te geven, te spelen, te vieren, te troosten, te verbinden, te genieten.

En ja, daar kom je als musicus natuurlijk van alles in tegen: vreugde en verlangen, maar ook pijn en angst. Daarin valt veel te leren, en dat vraagt tijd en ervaring. Daar loop je soms in vast, dat is eigenlijk heel normaal.

Musici zijn ook nog eens heel gevoelige en gepassioneerde mensen. Op de beste momenten geven ze ons hun liefde voor muziek, hun hart, hun schoonheid. Dat verdient groot respect en steun. Mogen ze dan af en toe een verkeerde noot spelen of even compleet de mist ingaan? Van mij wel. Muziek wil niet perfect zijn, muziek wil leven. En daar hoort alles bij.

Jan Kortie, Amsterdam

Intertoys

Misschien een goed idee om de volgende vraag aan de inburgeringstoets toe te voegen: ‘Het is de eerste mooie lentedag van het jaar. Een winkelketen, waarvan u toevallig al ruim een jaar een cadeaubon van 10 euro op de plank hebt liggen, gaat failliet en u kunt de bon alleen vandaag nog inleveren. Als u dat wilt doen, zult u wel meer dan anderhalf uur in een overvolle winkel in de rij moeten staan om iets te gaan kopen waar u al meer dan een jaar lang geen dringende behoefte aan hebt. Wat doet u?’

a) U moet en zal uw bon verzilveren, dus u gaat naar de winkel en als na twee uur wachten blijkt dat het nog langer gaat duren scheldt u het winkelpersoneel de huid vol en loopt zonder te betalen weg met het product dat u eigenlijk niet nodig hebt – u laat u tenslotte niet bestelen!

b) U gaat met uw kinderen naar buiten, lekker spelen en genieten van de zon. Jammer van die 10 euro, maar tijd met je kinderen is eigenlijk veel meer waard.

Het juiste antwoord is uiteraard ‘a’. Welkom in Nederland, en niet vergeten je altijd beleefd en tolerant te gedragen.

Jappe Kok, Amsterdam

Jezus Christus

Nooit eerder las ik de pervertering van het fenomeen Jezus Christus door georganiseerde godsdiensten zo fenomenaal verwoord als door Erdal Balci (O&D, 26 februari). Wat had ik zijn column graag in mijn lessen willen kunnen gebruiken.

Coen Hilbrink, gepensioneerd leraar, Zutphen

Nederlandse literatuur

Bert Wagendorp betreurt de teloorgang van de studie Nederlands aan de VU (Ten eerste, 26 februari) en bepleit meer aandacht voor Nederlandse literatuur op de middelbare school. Goed punt, maar ik zou zeggen: begin nog eerder.

Niet alleen gezond leven, maar ook leren, houden en genieten van verhalen begint al op jonge leeftijd. Dus schrap een boel overbodige meuk uit het curriculum van de basisschool en maak ruimte voor (voor)lezen.

En Volkskrant, neem de verantwoordelijkheid en start weer met een goede rubriek over jeugdliteratuur!

Marijke de Vries, leraar in het speciaal onderwijs, Delft

Bankoverstap

Onbegrijpelijk dat zo weinig mensen overstappen van bank (Ten eerste, 26 februari). Juist als je ontevreden bent over de handelwijze of tarieven van een bank, is het de ultieme manier om dit te laten weten.

De afgelopen jaren ben ik zelf viermaal van bank gewisseld en dat is steeds nagenoeg probleemloos verlopen (de overstapregeling hebben de banken prima voor elkaar). Wat overblijft is een voldaan gevoel omdat je iets met je frustratie gedaan hebt.

Ik roep daarom iedereen die bij de twintig procent hoort die zou willen overstappen op om dat daadwerkelijk te doen.

Maurice Lensink, Zaandam

Energieleverancier

Tineke Blaakmeer stelt voor om jaarlijks massaal over te stappen naar een door de Consumentenbond aan te wijzen allergoedkoopste energieleverancier (O&D, 26 februari).

Een nog simpeler plan: laat iedere aanbieder zijn klanten na twee of drie jaar een paar procent trouwe-klantenkorting geven. Hoe langer trouw, hoe meer de prijs zakt. Iedereen kan dan gewoon blijven waar hij zit, we krijgen geen hinderlijke weglokcampagnes meer, en de tarieven gaan omlaag naar het niveau waar ze kennelijk behoren te liggen.

E.J. van Ginkel, Leiden

Postfusie

Na de fusie van PostNL en Sandd loopt er, zo kopt de krant, ‘weer één postbode langs de deuren’ (Voorpagina, 26 februari).

Afgezien natuurlijk van de bezorgers van CoolBlue, Cycloon Post, UPS, DHL en DPD.

Jan Allex de Roos, Groningen

PostNL

De vertrekpremie van PostNL-topvrouw Herna Verhagen was voor het Belgische Bpost reden om een overname af te blazen. Nu durft de statutair directeur met haar jaarsalaris van ruim 1,4 miljoen euro met droge ogen te beweren dat ‘de volumedaling’ het bedrijf blijft dwingen tot besparingen (Ten eerste, 26 februari).

Ik kan een hele eenvoudige substantiële oplossing bedenken...

Hans Ter Borg, Den Bosch

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden