OpinieBrieven

MRI-scan vroeggeborenen is wel degelijk nuttig

Lezersbrieven van woensdag 31 juli.

Brief van de dag

Pedagoog Laura Batstra stelt dat zieke baby’s zinloze onderzoeken moeten worden bespaard (O&D, 29 juli). We zijn het daar zeer mee eens. Ze schrijft ook dat het onderzoek dat we gaan uitvoeren ‘naar alle waarschijnlijkheid niets oplevert’. Daar zijn wij het niet mee eens. MRI-scans zijn een belangrijk onderdeel van hersenonderzoek. Inzichten in de gevolgen van vroeggeboorte op de hersenontwikkeling door het maken van geavanceerde scans, helpt ons om betere behandelingen te ontwikkelen voor kinderen die anders op latere leeftijd gedragsstoornissen krijgen.

Er moet zeer terughoudend en zorgvuldig om worden gegaan met de deelname van kwetsbare pasgeboren baby’s aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Bij ieder onderzoek is de veiligheid leidend. Er is zorgvuldig afgewogen door de onderzoekers of de belasting die met het onderzoek gepaard gaat opweegt tegen de voordelen van het verkrijgen van de nieuwe kennis. Ook de Medisch Ethische Toetsingscommissie heeft het onderzoek zorgvuldig bestudeerd en is van oordeel dat het kan worden uitgevoerd.

MRI-scans bij te vroeg geboren kinderen kunnen hersenschade laten zien. We doen dit veilig; zo zorgen we dat de kinderen slapen tijdens de scan en bieden we bescherming tegen harde geluiden. Door eerder MRI-onderzoek weten we al steeds meer over de relatie tussen abnormale hersenontwikkeling en hersenschade en de langetermijngevolgen hiervan. Zo weten we bijvoorbeeld dat bloedingen in de kleine hersenen rondom de geboorte een grote risicofactor is voor latere gedragsproblemen. Dit is slechts één voorbeeld van de vooruitgang in het onderzoeksveld.

Manon Benders, hoogleraar Neonatologie UMC Utrecht

Hypocrisie

Altijd weer dat gezeur over het bloot tijdens de Canal Parade in Amsterdam (V, 30 juli). Dat hoor ik nou nooit over het zomercarnaval in Rotterdam. Daar wordt met veel respect en bewondering over gesproken. Maar ja, dat is dan ook een heterofeestje. Dit is hypocrisie ten top.

In de hele westerse wereld (van Sydney tot Berlijn, van New York tot Tel Aviv) vinden elk jaar gay prides plaats. De afsluitende optochten zijn doorgaans grote volksfeesten, voor homo’s én hetero’s. Niemand doet daar moeilijk over. Behalve in dit ‘tolerante’ Nederland, daar moet steeds weer zurig gezeurd worden.

Waarom? Als je het leuk vindt, ga je die dag naar Amsterdam, als je het niks vindt, ga je niet; dat is de essentie van vrijheid.

Er zijn bijeenkomsten van allerhande subculturen in Nederland, zoals postzegelverzamelaars, autoliefhebbers, miljonairs, gelovigen, veganisten, Antillianen, boeren, bejaarden, plattelandsvrouwen, gehandicapten, enzovoorts. Daar wordt nooit de vraag bij gesteld of dat wel zo nodig is. Ik blijf het bizar vinden dat homo’s blijkbaar geen recht hebben op hun eigen evenement.

Kees Simons, Den Haag

Meer dan een botenoptocht

Het is een terugkerend (en zeer vermoeiend) ritueel: elk jaar verschijnen er in de media berichten waarin de noodzaak van de Gay Pride in Amsterdam in twijfel wordt getrokken. Helaas een feit: de noodzaak voor dit soort evenementen zal altijd bestaan. Elke generatie homo’s moet zijn plek bevechten in de maatschappij.

De Canal Parade is veel meer dan alleen de botenoptocht in de grachten. Het is een veelomvattend evenement, met culturele, politieke en maatschappelijke onderdelen. De botenoptocht is daarvan slechts de feestelijke afsluiter.

Fred Sevriens, Den Haag

Mama’s versus papa’s

Zullen we voor de gekkigheid eens doen dat mama’s het net zo druk hebben als papa’s? Ik doel op het artikel ‘Op elkaars lip’ (Vk Online, 29 juli), waarbij even een sfeerbeeld wordt gecreëerd door bestuurssocioloog Mark van Ostaijen: ‘Maar van een file bij de Beekse Bergen krijgen ze een slecht humeur, omdat papa het door de week al zo druk heeft en in zijn vrije weekend geen zin heeft in gedoe.’ Uit het artikel blijkt overigens dat mama’s zelfs minder vrije tijd hebben dan papa’s.

Deva Waal, Amsterdam

Omdraaien

Maandag schreef de 90-jarige Remco Campert een column in de Volkskrant met als opening ‘Geboorte en dood zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Er is sprake van een voorgeschreven volgorde.’

De boel omdraaien blijkt bij een kleuter geen probleem. Enkele weken geleden besprak ik met mijn 3-jarige kleinzoon Boaz een gebeurtenis die zich had voltrokken voor hij op deze aardbol rondliep. Hij zei niet ‘toen was ik nog niet geboren’, hij zei: ‘toen was ik nog dood’. Is dat niet een mooie omkering van leven en dood? Niks voorgeschreven volgorde.

Fred Bronner, Naarden

’t Is weer voorbij...

Bedankt de Volkskrant, voor het artikel over Gerard Cox en de hit ’t Is weer voorbij die mooie zomer’ (Magazine, 27 juli). Ik kende het origineel wel, in de uitvoering van Johnny Cash. Leuk om te weten dat het nummer via Frankrijk hier is gekomen.

Jammer dat ik nu al de hele week met al die nanana’s in mijn hoofd zit.

Naaana-na-naanaa!

Jan Peters, Wageningen

Banksiaanse illustratie

Het is dat Rein van Looy in 1994 is overleden (Boeken, 27 juli) anders denk ik te weten welke kunstenaar het pseudoniem Banksy gebruikt. Van Looys illustratie op de kaft van Om het goud van de maan zou zó ergens op een gevel kunnen worden geschilderd, bijvoorbeeld als waarschuwing tegen de opwarming van de aarde. Prachtig!

Carla Redegeld, Kortenhoef

Schnitzels

Peter Giesen houdt kennelijk van het voormalige West-Duitsland, getuige de opsomming van Duitse steden en de deplorabele staat waarin ze verkeren (Ten eerste, 29 juli). Na de Wende zijn er miljarden getransformeerd van west naar oost. Dresden, Erfurt, Leipzig, Weimar en iets kleinere steden als Görlitz en Naumburg: stuk voor stuk parels van steden. De mensen zijn vriendelijk, de schnitzels en halve liters weizenbier lekker. En nog goedkoper ook. Peter, ga naar Thüringen en Saksen en overtuig jezelf.

Henny Kettenis, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden