Moslims, toon eens wat meer respect

Wij moslims moeten ons egoïsme en onze superioriteit, schijnheiligheid en onwetendheid eindelijk eens loslaten.

Met klem verzoek ik de redactie van de Volkskrant dit artikel op te nemen. Hiermee streef ik twee doelen na. Het ene is het eeuwenoude egoïsme van moslims ten opzichte van niet-moslims aan de kaak te stellen. Het andere is bewijzen dat het niet aan de niet-moslims ligt dat wij moslims in een kwaad daglicht worden gesteld.

Wij eisen van niet-moslims dat zij ons geloof respecteren, dat zij onze culturele wensen inwilligen en dat zij ons financieel steunen. Maar wat geven wij aan hen, zonder dat zij daarom gevraagd hebben? Dat volgt hieronder.

Voordat de islam bestond, werd het Midden-Oosten bewoond door mensen die een ideologie praktiseerden waarin beelden voorkwamen, afkomstig uit India. Met de stelling dat je van God geen beeld moest maken, begon vervolgens de leer van de islam. Wat gebeurde er? Overal waar beelden waren te vinden, sloegen gelovigen de boel kort en klein om daarna ongelovigen te bekeren, desnoods met geweld, moord en doodslag.

Onze geschiedschrijvers van toen schrijven hier met trots over, want zij zagen het als een geslaagde heldendaad. En wij verkeren nog steeds in de waan dat de kwaliteit van leven van de oorspronkelijke bewoners wordt verbeterd door tempels en kerken te vervangen door moskeeën, en dat daarmee hun harten worden veroverd.

Heilige namen

Niets is minder waar. Zo zeggen autochtonen, als er weer een kerk wordt veranderd in een moskee: ‘Onze cultuur verdwijnt, maar je ziet wel overal moskeeën.’

Wij noemen onze zonen Mohammed, Hassan en Ali, maar laten toe dat zij deze heilige namen misbruiken door te moorden, vrouwen te slaan, te stelen en geen respect te hebben voor andere culturen. Als wij vinden dat islam staat voor vrede, dan geven zij ons een slechte naam.

Aan de andere kant, zijn deze namen wel heilig? De profeet heeft met zijn aanhang oorlogen gevoerd en eigenhandig gemoord. En zijn de moskeeën wel bovengeschikt aan de godshuizen waarvan en waarop ze gebouwd zijn? In feite zeggen wij dat de islam ondergeschikt is aan de godsdienst die eerst op die plekken werd beleden – anders hadden onze voorouders die ‘domme’, niet-heilige, materialen niet gebruikt.

Wij vinden het geweldig dat de islam groeit. Maar er is sprake van een groei van blind geloof. Je kunt van alles geloven, maar geloven zonder enige aanwijzing van bewijs getuigt van grote onwetendheid. Zelf heb ik met steun van mijn ouders de moed opgebracht een diepe kijk te nemen in het islamitische heden en verleden. En dan is er veel dat me treurig stemt.

Onthoofdingen

Om in het heden te blijven: neem de onthoofdingen van niet-moslims in Irak en Pakistan. Die zogenaamde heldendaden worden in naam van Allah uitgevoerd. Wat doen wij? Veroordelen wij die? Nee, wij kijken stilzwijgend toe. Wel gaan wij de straat op als er een beledigend prentje in een krant staat en bedreigen wij politici met de dood. Ambassades van niet-islamitische landen worden neergehaald, er vallen doden door onze passie voor heldendom. Tegelijk is het in de islamitische cultuur al eeuwen heel normaal om heilige elementen uit niet-islamitische culturen belachelijk te maken.
Dat mensen uit deze culturen hiertegen niet protesteren, toont aan dat zij wijzer zijn dan wij. Wij geven de schuld aan de politiek of de media. Maar Geert Wilders, die is toch niet met de ooievaar gebracht? Als wij wat meer respect zouden geven aan anderen, was hij nooit opgestaan. Vragen wij ons wel eens af waarom er geen anti-Chinese partij bestaat?

Terug naar het geweld. Als in de naam van Allah mensen worden onthoofd of de kogeldood sterven, zegt dat toch niet dat Hij dit goed vindt? En waar staat dat zelfmoordcommando’s als martelaren bij Allah komen? Ook niet-moslims zijn immers Allah’s kinderen. Hoe kan Allah toestaan dat de ene groep ‘kinderen’ de andere groep vernedert, pest of vermoordt?

In India worden vele malen per jaar, veel meer dan in het Westen, treinen, bussen, tempels en andere gebouwen door moslims opgeblazen, in naam van Allah. Zelfs de hindoeïstische feestdagen respecteren wij niet, omdat onze voorouders dat in eerdere eeuwen evenmin hebben gedaan. In India begon de islamitische inval rond het jaar 700. Islamieten hielden India bezet tot ergens in de 18de eeuw. In die eeuwen hebben moslims India met veel geweld geplunderd en bezet. Geestelijken en geleerden werden vermoord, anderen bekeerd of tot tweederangs burgers gemaakt. Christenen, joden en hindoes mochten geen goede banen hebben, moesten godsdienstbelasting betalen en moesten op rantsoen. Dat terwijl wij, maar ook de Europese cultuur, veel te danken hebben aan het oude India, vooral op wetenschappelijk gebied.

Hoofddoekjes

Vorig jaar werd Salman Rushdie in Engeland geridderd. Wat deden wij? Onze islamitische broeders en zusters gingen overal ter wereld de straat op, vooral in Londen, Pakistan en India. Een paar jaar gebeurde hetzelfde in Frankrijk, toen daar hoofddoekjes op scholen werden verboden. Maar als niet-moslims door moslims worden vernederd of vermoord, blijft het stil.

Wat zeggen wij over Maleisië, waar nog steeds beelden in hindoetempels door moslims worden kapotgemaakt? Over Kazachstan, waar een groep niet-moslims door moslims uit hun huizen is verjaagd, de vrieskou in? Over Bangladesh, waar land van niet-moslims wordt ingepikt terwijl de politiek stilzwijgend toekijkt? Over Kashmir, waar hetzelfde gebeurt? Over Iran, waar niet-moslims geen universitaire studie mogen volgen? Over Afghanistan, waar niet-moslims worden bespuugd, uitgescholden en verjaagd door Taliban-achtige moslims? Of over Nederland, waar niet-moslims met soortgelijke tactieken door moslims worden gepest en het liefst uit de wijk verjaagd?

Niets.

Waarom gaan wij tegen deze en andere acties van onze medegelovigen niet de straat op? Waarom gedragen wij ons in Nederland respectloos, nemen wij weinig sociale regels of fatsoensnormen in acht en plegen wij zinloos geweld, terwijl wij hier veel gebruik maken van medische voorzieningen, veel aandacht vragen van leraren en buurtwerkers, veel klagen en vinden dat anderen rekening moeten houden met ons?

Wij zouden ons egoïsme en onze kortzichtigheid, superioriteit, schijnheiligheid en onwetendheid moeten loslaten. Anders kunnen wij beter terug naar onze moslimlanden, opdat niet-moslims rust krijgen en wij verlost worden van de moslimhaat die wij zelf in stand houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden