Moslimouders, mijdt het Haga Lyceum en kies voor een openbare school

Moslimbasisscholen adviseren ouders om het Haga Lyceum te mijden. Hopelijk volgen ze dat advies op.

Beeld anp

Nadat de Raad van State deze zomer de bezwaren tegen de stichting van een school voor voortgezet onderwijs op islamitische grondslag had afgewezen, opent het islamitische Cornelis Haga Lyceum nu zijn deuren voor Amsterdamse leerlingen. Het is een zwaar bevochten overwinning voor Soner Atasoy, de strijdbare voorzitter van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO). Het is een nederlaag voor alle ouders, leerlingen en leerkrachten in de moslimgemeenschap die streven naar integratie in de Nederlandse samenleving.

Het Haga Lyceum wordt namelijk verdacht van affiniteit van het schoolbestuur met het salafisme, een fundamentalische stroming in de islam die zich afzet tegen het waardensysteem van de vrije, democratische samenleving. De vrees van de Amsterdamse onderwijswereld dat het Haga Lyceum een kweekvijver wordt voor moslimactivisme tegen de Nederlandse samenleving is niet ongegrond. Het is dan ook verheugend dat de Amsterdamse islamitische basisscholen hun leerlingen adviseren om het Haga Lyceum te mijden.

Hopelijk volgen de moslimouders dat advies op. Ze kunnen kiezen tussen tal van openbare scholen. Dat zou voor de integratie van hun kinderen het beste zijn. Ze kunnen ook kiezen voor een katholieke of protestants-christelijke school, waar hun kinderen in elk geval ook in aanraking komen met kinderen van een andere achtergrond.

Ouders die toch kiezen voor het Cornelis Haga Lyceum, moeten zich realiseren dat ze een groot risico nemen dat het onderwijs ondeugdelijk is en dat de leerkrachten hun kinderen indoctrineren met extremistische denkbeelden. Als het docentencorps vooral bestaat uit fundamentalistische moslims, bestaat het risico op een 'verborgen leerplan' dat haaks staat op de waarden van de democratische rechtsstaat.

Vrijheid van onderwijs, zoals gegarandeerd in artikel 23 van de Grondwet, is nooit absoluut. Om voor bekostiging in aanmerking te komen moeten bijzondere scholen aan deugdelijkheidseisen voldoen. Die deugdelijkheid moet zeker in het geval van het Haga Lyceum streng worden gecontroleerd door de onderwijsinspectie. Nu de school er, ondanks alle tegenacties van diverse betrokkenen, toch is gekomen, moet het belang van haar leerlingen vooropstaan.

Meer over het Haga Lyceum

Kritiek moslimorganisaties op salafistenschool: 'Ze kapen het islamitisch onderwijs'

Amsterdam heeft sinds deze week weer een islamitische middelbare school. Daar is behalve de oprichters vrijwel niemand enthousiast over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden