Moslimjongens, kijk uit voor Pauw & Witteman!

Pauw & Witteman heeft een traditie in moslims ‘bashen’. Mijn moslimbroeders en -zusters zijn gewaarschuwd voor deelname aan het programma.

Je kent ze wel, Hollandse moslimjongens die meepraten in Pauw & Witteman, en dan tijdens de uitzending tot de droevige conclusie komen dat datgene wat in hun hoofd zit toch niet zo lekker bekt op de televisie.
Izz ad-Din Ruhulessin was hier op dinsdag 7 september weer een goed voorbeeld van. Hij zag eruit als een sympathieke en intelligente jongen en als je hem de tijd zou geven, zou hij best met redelijke argumenten kunnen komen waarom het Westen niet zo obsessief naar Iran moet kijken als het gaat om het schenden van mensenrechten.
Helaas werd er niets heel gelaten van de jongen, en werd hij van alle kanten bekritiseerd, omdat zijn mening niet heel consistent was. Mij (intelligente moslimjongen) zou hetzelfde kunnen overkomen. Waarom? Omdat ik gewoon helemaal niet ervaren ben met de media en zeker niet met Pauw & Witteman.
Pauw & Witteman heeft namelijk een traditie als het aankomt op moslims ‘bashen’. Nodig een ‘relmoslim’ uit, probeer hem uit de tent te lokken en, als dat je niet lukt, maak het hem zo oncomfortabel mogelijk.
Pauw & Wittemans definitie van gastheerschap is niet te vergelijken met die van ons, mijn medemoslimbroeders en -zusters. Waar wij onze gasten het zo comfortabel mogelijk willen maken, zijn Pauw en Witteman er slechts op uit om sensatietelevisie te maken door hun moslimgasten uit de tent te lokken.
Het was een kruisverhoor voor AEL-leider Abu Jahjah (die overigens uitstekend omging met de treiterkoppen) en een circusoptreden met Enait (ik moet bekennen dat ik hem ook wel een beetje een loser vind), maar wie ze ook uitnodigen, ze willen graag zeker weten dat ze hem uit de tent kunnen lokken. Dat vinden ze heerlijk, een relmoslim die zichzelf lekker voor lul zet op de tv. Je hoeft er weinig voor te doen: hou de media in de gaten en zodra een moslim pikante uitspraken doet, nodig je hem uit en klaar is kees.
Als je geen ervaring hebt met deze mensen is de kans groot dat je jezelf voor lul zet. Het is daarom belangrijk, mijn beste broeders en zusters, om na te gaan of je wel de capaciteit hebt met dit soort professionals om te gaan. Het gaat namelijk niet alleen om jouw eigen imago, maar ook om het imago van Nederlandse moslims.
Daarom een checklist om te bepalen of het verstandig is deel te nemen aan een programma als P&W:
Waarom en voor wie doe je het?
Zie je jezelf als de nieuwe Malcolm X en ben je uit op persoonlijke roem? Blijf dan alsjeblieft thuis. Malcolm X heeft jarenlange ervaring moeten opbouwen om zijn mening te kunnen ventileren in de media, en was uitzonderlijk talentvol.
Welke argumenten heb je?
Het is makkelijk te zeggen dat alles neokoloniaal of racistisch is, maar vergeet niet dat je je dan heel kwetsbaar maakt, omdat dit soort argumenten nu eenmaal makkelijk te weerleggen is. Denk na over je argumenten en bedenk hoe je zult reageren op tegenargumenten. Vaak nodigen ze een Afshin Ellian uit om je in de grond te boren, anticipeer daarop.
Waarom kies je voor P&W of voor tv in het algemeen?
Op tv maak je zo makkelijk fouten. Voor Abdul Jabbar van der Ven resulteerde dit zelfs in doodsbedreigingen, omdat Andries Knevel hem slinks een zeer gewaagde uitspraak liet doen (ik weet dat Andries het daar ook moeilijk mee heeft gehad).
Volg een mediatraining en weet hoe het eraan toegaat. Denk niet dat het jou niet zal overkomen.
Kijkend naar deze checklist ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het zelf hou bij schrijven.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden