COLUMNBert Wagendorp

Mona Keijzer schuift het CDA achteloos een coalitie Brabantse stijl met Baudet in

Bij het CDA kunnen ze kiezen uit vier kandidaat-partijleiders – en misschien wel meer, want de ­inschrijving wordt pas op 6 juli gesloten. Ik kan me goed voorstellen dat je bij het zien van de ­kandidatenlijst ook als wethouder in de Achterhoek denkt: wat let me? Zelfoverschatting is bij mijn partij geen reden af te zien van grote politieke dromen, dus vooruit met de geit.

Zaterdag zat Mona Keijzer, een van de vier, bij Op1. Zelden iemand gezien die in een paar zinnen zo klip en klaar wist duidelijk te maken hoever ambitie en talent uit ­elkaar kunnen liggen. Het was de tv-registratie van een brevet van onvermogen. En dan werd het vuur haar nog niet eens écht na aan de schenen gelegd.

In 2012 deed ze, als wethouder van Purmerend, al eens een poging CDA-leider te worden. Dat kon je toen nog moedig noemen, ze stortte zich met veel lef van de kliffen. Ze eindigde ver achter Sybrand Buma als tweede, wat ook kwam door het niveau van de andere gegadigden, onder wie de klaploper Henk Bleker. Maar Keijzer lanceerde zichzelf zo wel de top van de partij binnen, wat haar het staatssecretariaat voor EZ en Klimaat opleverde. Het woord ­‘klimaat’ heb ik haar trouwens nog nooit in de mond ­horen nemen. Voor ze dat van plan is, ontsnapt haar ­alweer iets over het midden- en kleinbedrijf, strijkt ze ­boeren stroop om de mond of komt ze met een Volendams gezegde.

Toch moeten we haar kandidatuur, in tegenstelling tot die van Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt, serieus ­nemen. Van Helvert maakte voor de CDA-site een filmpje waarin hij zichzelf in zijn dooie eentje uitriep tot ‘verbinder’, dus dat kwam niet erg overtuigend over; Omtzigt ­refereerde aan zijn successen als parlementariër. Met recht, en daarom moet hij lekker dwars Kamerlid blijven.

Keijzer had voor een promofilmpje op de Volendamse dijk Jan Smit erbij gehaald, als antwoord op Ali B’s steun voor Hugo de Jonge. Ze heeft mogelijk ook Nick & Simon en de 3JS nog achter de hand, dus De Jonge moet snel Ronny Flex, Lee Towers en The Kik vastleggen.

Keijzer geldt binnen de partij als een ‘stemmenkanon’, ze krijgt altijd veel voorkeurstemmen. Voor je het weet trekt een deel van de veertigduizend CDA-leden daaruit de conclusie dat ze weleens een geschiktere kandidaat zou kunnen zijn dan Hugo de Jonge. En dan zit je dus opeens ook als niet-CDA-stemmer opgescheept met Mona Keijzer, de ‘ruimdenkende conservatief’. Zo ruimdenkend dat ze haar partij moeiteloos een boerencoalitie Brabantse stijl met VVD en FvD binnenloodst, ook al vindt Baudet dat het CDA Nederland wil vernietigen. Doet hij dat nog een keer, dan moet hij van Keijzer ‘zijn mond gaan spoelen’. Páts!

Ik vrees dat de geboren opportunist Mark Rutte, met ­behulp van Keijzer, het land best nog éénmaal een kabinet met zijn naam wil schenken waarbij ‘rechts Nederland zich de vingers aflikt’. Dan is de cirkel mooi rond na zijn eerste avontuur met de PVV in Rutte-I, kan ook op landelijk niveau de sloop van cultuur en duurzaamheid ter hand worden genomen en krijgt elke boer een gesubsidieerde vaste parkeerplaats op het Malieveld.

Het waanidee dat je extreem-rechts aan de borst moet drukken om het te kunnen smoren, schiet binnen het CDA alweer wortel. CDA-leden hebben dus echt wat te kiezen, nu Keijzers concurrent Hugo de Jonge samenwerking met FvD heeft uitgesloten. De keuze van de laatsten der christen-democratische kameraden is niet alleen van belang voor hun partij, maar ook voor de politieke toekomst van Nederland. Je zou er bijna CDA-lid van worden.

Lees ook

Bij een interne verkiezingsstrijd zijn de risico’s groot, maar de opbrengsten vaak ook
Bij het CDA breekt een intern gevecht los om het partijleiderschap. D66 maakt zich juist op voor een georganiseerde machtsoverdracht. Twee scholen staan tegenover elkaar. Wat werkt beter: controledrift of strijd?

De Keijzer-factor: het CDA heeft echt wat te kiezen
Mona Keijzer neemt het op tegen onder andere Hugo de Jonge in de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap. Een strijd die om veel meer gaat dan om de vraag of het een man of een vrouw wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden