De week in boeken

Mogen mannen over moeders schrijven? Tuurlijk. En over vrouwen? Ja hoor

De Boekenweek van 2019 is nu al historisch, maar waarover ging de commotie precies?

Wilma de Rek
null Beeld Getty
Beeld Getty

Ik ging naar Bommel om de brug te zien en dat viel nog helemaal niet mee, want je mag daar 120 en je bent er overheen voor je er erg in hebt. Dus gauw terug, waarna ik hem van de andere kant zag, maar wéér te snel, te kort – en intussen wist ik nog steeds niet wat ik van het CPNB-schandaal moest vinden.

De boekpromotieclub wilde iets met ‘moeder’ als thema voor de Boekenweek 2019, plakte daar de titel van een beroemd sonnet van Martinus Nijhoff aan vast – ‘De moeder de vrouw’ – en vroeg Murat Isik het Boekenweekessay te schrijven, waarmee het aantal mannen dat in maart volgend jaar door het land zal trekken om het Nederlandstalige boek te promoten, op twee kwam (Jan Siebelink schrijft het Boekenweekgeschenk) en het aantal vrouwen op nul. Een groep vrouwelijke schrijvers stelde daarop een boze brief op die maandag in NRC en De Morgen stond, ondertekend door een kleine driehonderd mensen van wie ik er misschien dertig kende, maar dat ligt vast aan mij.

Mogen mannen over moeders schrijven? Tuurlijk. En over vrouwen? Ja hoor.

Zijn alle vrouwen moeders? Dat niet, maar alle moeders zijn vrouwen, nog wel. Worden mannen vaker gevraagd voor Boekenweekgeschenken dan vrouwen? Ja. Is dat een grof schandaal?

Daar begon het grote getwijfel, terwijl ik over die Martinus Nijhoff-brug heen en weer zwalkte en aan het liedje van drs. P. dacht (‘Wij zijn hier aan de oever van een machtige rivier/ De andere oever is daarginds, en deze hier is hier/ De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant/ Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland/ En dit heet dan de overkant, onthoudt u dat dus goed/ Want dat is van belang voor als u oversteken moet.’)

Dit jaar werd het Boekenweekgeschenk geschreven door Griet Op De Beeck. Het werd door critici een slecht Boekenweekgeschenk gevonden. Zijn daarmee alle Boekenweekgeschenken van alle vrouwen slecht? Wat is Griet Op De Beeck: een al dan niet misbruikt kind, een Vlaamse, een vrouw? Hoe definieer je een persoon en op basis waarvan hoort die persoon bij een soort? Als je de mensheid maar blijft opdelen in mannen en vrouwen, ben je dan niet behoorlijk ouderwets bezig? En hoe zit het met de transgenders? Waarom vraagt die CPNB goddomme nooit een transgender en waarom ­komen de transgenders niet massaal in opstand?

Ik ging nog maar eens naar de andere kant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden