Column Jean-Pierre Geelen

Moeten bezorgde beschermers en de miljoenen donateurs van natuurclubs niet eens massaal de straat op?

De toestand in de wereld: iedereen is boos, bezorgd of verdrietig. Ook António Guterres, secretaris-generaal van de VN. Die toonde zich zaterdag bezorgd over het wereldwijde wantrouwen jegens overheden en de groeiende kloof tussen bevolkingsgroepen. ‘De manier waarop we met elkaar samenleven staat steeds meer onder druk’, zei hij, verwijzend naar de talloze protesten.

Van Peru, Ecuador, Bolivia en Chili via het Midden-Oosten naar Catalonië: de straten staan vol demonstranten. De doelen lopen uiteen (tegen corruptie, tegen ongelijkheid, vóór autonomie), maar de analyses wijzen vooral op de overeenkomsten – in de ideale wereld van analisten bestaat geen toeval en bestaan feiten nooit zonder samenhang of betekenis.

Met die ogen trachtte ik het jongste boerenprotest te zien. Zaterdag wisten de boeren, of Harry Mens, weer de serieuze media te halen met de bewering dat ze het gezaghebbende politieke praatprogramma Business Class gingen bezetten om spreektijd te ‘eisen’. Klonk ernstig. Je kon het geen seconde serieus nemen.

Boer zoekt Mens. Een date met Yvon Jaspers zat er ditmaal niet in, maar Harry Mens had de boeren ‘met open armen ontvangen’, meldde de NOS. Logisch: gasten betalen bij hem rond de 15 mille voor een ‘interview’.

In de uitzending liep een boer met een schaal vol boerenhapjes op Harry af. Lachend: ‘We zouden graag wat zendtijd van u kapen.’ Zegt de straatovervaller tegen de bejaarde vrouw: ‘Als het u niet ontrieft, zou ik mij graag de inhoud van uw tasje eigen maken, alsmede uw pincode.’ Het is waarschijnlijker dat de boeren, fors gesponsord door de agro-industrie, keurig hebben betaald voor hun rode loper. Vorige week trok Mens 61 duizend kijkers. Dat is ongeveer een kwartje per kijker. Folders bezorgen is goedkoper.

Dominee Mens opende zondagmorgen met gebed uit De Telegraaf, de bijbel voor zijn gemeente. Daarin klaagden ondernemers over alle milieumaatregelen: ‘Wij verdienen hier de centen’. Daarna volgde een lange preek voor eigen parochie. Ene Wietze besprak ‘de wijn van de week’ (uit onze brochure: ‘Prijs voor deelname aan een culinair keuken/wijn-item: 4.000 euro ex. B.T.W.’). Een visboer had zalm in de aanbieding. Oud-FvD’er Henk Otten was onweersproken boos over Natura2000-gebieden, die wil hij terugbrengen van 167 naar ‘tien of twintig’.

Anderhalf uur knikkebollen later was het de beurt aan de ‘lieve boeren’, aldus Mens. Schapenboer Bart Kemp, van de gesponsorde actiegroep Agractie, gaf ook af op het natuurbeleid. ‘Een hele habitat wordt omgeploegd omdat alles terug moet naar de natuur van het jaar 1800, of zelfs 1200, zodat er mogelijk een zandhagedis kan gaan zitten.’ De kerk applaudisseerde een vol beleden ‘Amen’. Botte boer Robert Jensen waarschuwde tot slot de boeren met een ‘generaal advies’ voor ‘de linkse media’.

Intussen deelde ik steeds meer de zorgen van Antonio Guterres. Ook ik was nu boos, bezorgd en verdrietig tegelijk. Guterres wees zaterdag op nog iets: ‘Ook mensen die niet de straat opgaan hebben problemen en willen gehoord worden.’ Moeten bezorgde beschermers en de miljoenen donateurs van natuurclubs niet eens het bos uit en massaal de straat op? Het onzalige Business Class had mij bijna stampvoetend zover gekregen. Totdat ik besefte: wie het moet hebben van Harry Mens en botte boer Jensen, heeft zijn strijd al verloren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden