ColumnPeter de Waard

Moeten alle miljardairs worden geëlimineerd?

Zoals Donald Tusk een speciale plek in de hel wil voor brexiteers, FC Utrecht-supporters voor de scheidsrechter die de wedstrijd van zondag tegen PSV floot en Candlelight-presentator Jan van Veen voor Omroep Max-baas Jan Slagter, wil links Amerika dat voor miljardairs.

Er lijkt een kruistocht te zijn begonnen tegen de miljardairs in de bakermat van het kapitalisme, een land waar de president zelf een miljardair is. The New York Times kopte afgelopen weekeinde ‘Abolish billionaires’ (‘Elimineer miljardairs’) boven een opiniestuk. Hierin werd de linkse activist Tom Scocca geciteerd: ‘Miljardairs zijn slecht. We moeten ervoor zorgen dat we een einde maken aan de miljardairsklasse.’

Bernie Sanders, de kleurrijke Democratische kandidaat die het tijdens de vorige verkiezingen moest afleggen tegen Hillary Clinton, betuigde zijn steun. Elizabeth Warren, die zich als een van de eersten officieel kandidaat heeft gesteld als uitdager van Trump in 2020, wil 3 procent vermogensbelasting voor vermogens boven 1 miljard dollar invoeren.

Alexandria Ocasio-Cortez, de pas 29-jarige afgevaardigde in het Congres voor New York, lanceerde vorige week het plan om alle Amerikanen met een inkomen van meer dan 10 miljoen dollar per jaar 70 procent belasting te laten betalen. Haar politiek adviseur Dan Riffle twittert al onder de naam ‘Elke miljardair is een politieke miskleun’.

Er zijn nu zo’n 3.000 miljardairs (in dollars) in de wereld, waarvan veruit het grootste deel in de VS. Oxfam rekent elk jaar uit dat een steeds groter deel van de wereldwijde koek, zoals de economie wel wordt genoemd, naar die groep gaat. De top-26 heeft volgens Oxfam-Novib nu al evenveel vermogen als de armste helft van de wereldbevolking: 3,8 miljard mensen. Daar komt elke dag 2,5 miljard dollar bij, een stijging van 12 procent per jaar, terwijl het vermogen van de armste helft vorig jaar 11 procent daalde.

Het is niet langer leuk miljardair te zijn’, kopte The Wall Street Journal vrijdag. De vraag is overigens of het dat ooit geweest is. Meer dan één miljard aan vermogen kan niet in een leven worden opgemaakt. Misschien heeft het miljardairschap status, maar het is in materiële zin volkomen zinloos.

De miljardairs zelf denken echter dat zij de kers op de taart zijn, in plaats van de uitwas van het kapitalisme. Economisch is hier geen bewijs voor. Juist in tijden dat hoge inkomens en vermogens werden geplukt, zoals in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, floreerde de economie. Nobelprijswinnaar Peter Diamond rekende ooit voor dat de optimale belasting voor topverdieners 73 procent was. Nederland kende een toptarief van 72 procent, totdat het successievelijk verlaagd werd naar 60 (1990), 52 (2001) en 49 procent nu.

Starbucks-miljardair Howard Schultz, iemand die ook overweegt president te willen worden, had zo zijn eigen oplossing. Hij zei op televisie ‘geen miljardair’ meer te willen worden genoemd. ‘Zeg liever rijkaard of grootverdiener.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden