Column
Moet warhoofd van Klaveren ons een Nexit opdringen?
In Groot-Brittannië is de chaos compleet en willen ze het liefst een nieuw referendum. De Schotten willen zich afscheiden, het pond sterling staat op het laagste punt in dertig jaar, Poolse immigranten worden belaagd, bedrijven maken zich op Londen achter zich te laten. De beurskoersen zijn ingestort, ook buiten het Verenigd Koninkrijk.
In alle consternatie ging de clown en beoogd premier Boris Johnson zondag een fijn potje cricketen op Althorp, het landgoed van de 9de graaf Spencer, de broer van wijlen prinses Diana. Cricket is het Britse antidepressivum, een vorm van sportieve spijtverwerking. Het geruststellende geluid van de bal op het bat en het ruisen van de bomen rond de green dat zegt: alles is goed, alles blijft bij het oude en nu een kopje thee. Je kunt dat het Britse flegma noemen, op zich een bewonderenswaardige eigenschap, maar misschien was het in dit geval meer een kwestie van de kop in het zand.
Boris heeft opeens geen haast meer met een Brexit en schreef dat het eigenlijk allemaal vrij weinig uitmaakt, de Brexit. Dinsdag is David Cameron in Brussel en zal blijken of de inschatting van Johnson hout snijdt: ik vermoed van niet.
Het was dus maandag al met al een uitstekende dag om in de Tweede Kamer te praten over een Nexit. De signalen dat alleen de overweging van zo'n besluit een zuivere indicatie van krankzinnigheid is, zijn nog niet eerder zo duidelijk geweest - een exit uit de EU zou dit land nog veel harder treffen dan het VK. Maar op sommige mensen oefenen rampscenario's een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.
Zo heet een van de 150 volksvertegenwoordigers Joram van Klaveren. Samen met Louis Bontes vormt hij een van de PVV afgescheiden tweemansfractie. In maart legde hij een voorstel voor een referendum op tafel, waarvan de centrale vraag als volgt zou moeten luiden: 'Bent u voor of tegen het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie?'
Gisteren kwam de Raad van State met een advies. Samengevat: de Raad vond de vraagstelling niet erg helder. Bovendien vroeg de Raad zich af of het wel zo zinvol was een dergelijke vraag aan de bevolking voor te leggen, gezien het feit dat de consequenties van een 'ja' volstrekt onduidelijk zijn.
Maar de zinnigste opmerking in het advies was dat politici moeten ophouden raadgevende referenda al bij voorbaat bindend te verklaren. Dat raakt aan onze Grondwet, die is gebaseerd op de vertegenwoordigende democratie. Het raakt trouwens ook aan lafheid en angst voor de vox populi.
'De bevolking heeft besloten en de bevolking heeft gelijk', zei Wilders maandag tijdens het debat tegen Diederik Samsom. Het is taal van een volksmenner. In Groot-Brittannië nam een kleine meerderheid van de bevolking een vergaand besluit, zonder de consequenties daarvan te kunnen overzien. De meerderheid heeft niet per se gelijk en democratie gaat ook over de bescherming van de belangen van minderheden. Het referendum kan een democratisch monstrum blijken - daar komen ze in Londen nu achter.
Van Klaveren paste na de interventie van de Raad van State zijn vraagstelling meteen aan: 'Bent u voor of tegen het uittreden van Nederland uit de Europese Unie?', kennelijk in de veronderstelling dat daarmee alles een stuk helderder werd.
Behalve de warhoofden Van Klaveren & Co zijn ook volkstribuun Wilders en zijn klapvee én de oplichter Krol van 50Plus voor een Nexit-referendum: 15 zetels. De SP van Emile Roemer voelt er ook wel iets voor, maar heeft zich nog niet onvoorwaardelijk aangesloten bij de mars der dwazen.
Moeten we ons door zo'n zooitje ongeregeld een debat over een Nexit laten opdringen? Laat het gezonde verstand in de Kamer een snel einde maken aan deze onzin.