Brieven

Moet Albert Heijn zorgen voor oudere klanten?

Albert Heijn let op de kleintjes en binnenkort op de oudjes. Volkskrantlezers geven in brieven hun mening. Moet de grootgrutter wel letten op de gezondheid en het welzijn van ouderen? 'AH neemt zijn verantwoordelijkheid'.

In deze Haagse supermarkt komen ouderen soms tien keer per dag boodschappen doen. Rechts de AH-manager. Beeld An-Sofie Kesteleyn

Het maakte me oprecht blij toen ik het artikel las dat AH oudere klanten in de gaten gaat houden. De reactie van hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp is weer zo'n voorbeeld van een verzuurde reactie die je alle moed in de schoenen doet zakken.

Ik vind dit namelijk een uitstekend initiatief van AH. Ik herinner me maar al te goed hoe mijn dementerende moeder met drie maal daags thuiszorg en mantelzorg van twee zoons, met enige regelmaat door medewerkers van AH met zorg werd geholpen als ze weer eens met een sleutelbos haar boodschappen wilde betalen. Of de keer dat haar portemonnee gerold was en ze niet alleen haar boodschapjes mee kreeg maar ook naar huis werd gebracht.

Ze wisten bij AH ook naar wie ze konden bellen als er iets met mijn moeder was. Ik zal dat nooit vergeten! AH, laat je niet ontmoedigen door de woorden van hoogleraar Westendorp en ga door met dit fantastische initiatief! Dat landelijke en lokale overheden daarnaast initiatieven moeten nemen om het aanbod voor ouderen uit te breiden, lijdt geen twijfel maar er is niets mis met het initiatief van AH dat zelfs navolging verdient.

Eric Meier, Hoofddorp

Gat in de markt

Albert Heijn gaat letten op gezondheid ouderen. Het is een normale plicht van mensen om elkaar in de gaten te houden. Maar Albert Heijn zou Albert Heijn niet zijn, als het bedrijf geen gat in de markt zag, en de leemte van zorgbehoeftige ouderen zou vullen.

Onze nationale grootgrutter als participerende burger, mantelzorger en buurtzorg ineen: leve de vrije marktwerking! Treurig, lachwekkend en belachelijk.

Ik heb vele ouderen horen klagen over de magnetronmaaltijden van Albert Heijn, te zout en te vet. Dat kan ook een reden zijn, waarom mensen dan maar blikvoer nemen. Het kan ook bijdragen aan snelle veroudering, denk aan hoge bloeddruk.
Ik zou zeggen, lever betere waar.

En, om in middenstandstermen te besluiten: schoenmaker, blijf bij je leest!

Jeannette Krijnen, thuiszorgmedewerker, Amsterdam

Beeld An-Sofie Kesteleyn

Windowdressing

Albert Heijn gaat op gezondheid ouderen letten. Albert Heijn etaleert en verkoopt in elke winkel sigaretten. Elke dag raken zo'n honderd kinderen verslaafd aan tabak. Over 30 tot 50 jaar zijn zij 'de ouderen' met hart , hersenen en/of longfalen, kanker of blind dankzij tabak. Als Albert Heijn op de gezondheid van ouderen wil letten en meer wil doen dan windowdressing is het zinvoller bij de kinderen te beginnen. Voorkomen is beter dan niet meer kunnen genezen

Wanda de Kanter, longarts Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam, voorzitter Stichting Rookpreventie Jeugd

Hoogleraar

Albert Heijn gaat op ouderen letten. Maar de hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp vindt dat helemaal niks. De maatschappij moet haar verantwoordelijkheid nemen in plaats van AH. Maar dat is nou juist wat de medewerkers van AH doen, suffie. Die nemen hun verantwoordelijkheid.

Thomas de Boer, Groningen

Mooi initiatief

Hulde aan het mooie initiatief van zorgorganisatie Royaal Zorg in samenwerking met Albert Heijn. Toen ik zo'n 25 jaar geleden als wijkverpleegkundige in Den Haag werkte, was de aanwezigheid van (toen nog) kleinschalige supermarktjes een tastbare ondersteuning voor veel ouderen in mijn wijk. Een praatje, kleine hand- en spandiensten tot serieuzere zaken als een ritje naar het ziekenhuis.

De individualisering van onze samenleving, in combinatie met het uitkleden van zorg- en welzijnsvoorzieningen, heeft gezorgd voor voelbare leemtes op dit gebied. In dat opzicht roept de door de overheid gepropageerde noodzaak van een terugkeer naar een 'participatiesamenleving' een zeker cynisme op. Eerst afbreken en dan...

Maar dat rechtvaardigt geenszins het scherp bekritiseren van dit fraaie initiatief door professor Rudi Westendorp. Hoe professoraal zijn maatschappijkritiek ook moge klinken, het zijn nog altijd niet de woorden, maar de daden die het hem doen!

Peter Bakens, ex-wijkverpleegkundige Den Haag

Beeld An-Sofie Kesteleyn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden