ColumnBert Wagendorp

Mocht Trump corona oplopen, dan komt er in elk geval geen malaria bij

null Beeld

Donald Trump heeft bekendgemaakt dat hij elke dag een pil hydroxychloroquine neemt tegen corona. De president hanteert het oude motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Medische ­experts zijn het daar niet mee eens, de dagelijkse pil biedt waarschijnlijk geen bescherming en kan voor hartproblemen zorgen. Bovendien zijn ze bang dat iedereen de president gaat nadoen. Er is in de VS nu al schaarste op de ­hydroxychloroquine-markt. Ik zou graag willen weten welke vriend van Trump die markt beheerst en nu binnenloopt.

Trump begon een dag of tien geleden met de kuur. Dat is te merken: in maart kreeg hij het woord hydroxychloroquine met geen mogelijkheid correct uit zijn strot, nu legt hij het achteloos in de microfoon alsof het om aspirine gaat: oefent elke ochtend naast het medicijnkastje.

Tijdens de presidentiële persconferentie viel me ineens op hoeveel Trump en Louis van Gaal op elkaar lijken wanneer ze uit hun nek lullen. Ik zag LvG de afgelopen tijd een paar keer langskomen vanwege alweer een boek, en hij is even goed in loos gezwets als de Amerikaanse president: snorrend van zelfvoldaanheid de wijsneus uithangen in het besef dat hij van het betreffende onderwerp de ballen verstand heeft, maar desondanks wel met een gezicht alsof hij erop is gepromoveerd.

Laatst nam Van Gaal bij Op1 even de corona-aanpak door. Terwijl hij volle kracht vooruit bizarre nonsens en open deuren debiteerde, zaten viroloog Wensing en politicus Dijkhoff naar de ex-trainer te kijken alsof hij ze had gehypnotiseerd. De narcist heeft een groot zelfvertrouwen en veel overtuigingskracht. Zou Van Gaal pindakaas propageren als het nieuwe wondermiddel, dan slaan bij Calvé de machines op tilt.

Hydroxychloroquine kwam in 1934 op de markt als preventief middel tegen malaria. Dus mocht Trump corona oplopen, dan komt er in elk geval geen malaria bij. Dat scheelt alweer en verhoogt zijn overlevingskansen.

Trump is niet van de ratten besnuffeld, met zijn ‘hydroxy’. Chloroquine leek in Nederland ook even een mogelijk wondermiddel tegen corona. De enige Nederlandse producent, Ace Pharmaceuticals in Zeewolde, kon de vraag in februari bijna niet aan. Premier Rutte had tijdens zijn persconferentie maar hoeven zeggen dat hij elke dag een tabletje nam, of Ace had de prijzen kunnen verdubbelen en de productiecapaciteit verviervoudigen. Maar het enige wat Rutte tegen het virus doet is naar zijn werk fietsen – de fietsen zijn niet meer aan te slepen.

De Witte Huis-arts heeft Trump toestemming gegeven het mirakelmedicijn te gaan gebruiken. Dat was hem geraden ook, anders was hij nu werkloos medicus geweest. De man die namens de regering betrokken is bij het Amerikaanse vaccinonderzoek werd onlangs door Trump ontslagen nadat hij had geweigerd researchgeld door te sluizen naar hydroxychloroquine-onderzoek.

Daarop besloot Trump de research zelf ter hand te nemen. Je kunt zijn besluit ook van de positieve kant bekijken: hier is een leider die zich ten behoeve van zijn volk vrijwillig onderwerpt aan een dubieus medisch experiment. En niet zonder risico: Trump is 1.90 meter lang, weegt 110 kilo, is gek op hamburgers, beweegt zo weinig mogelijk, heeft een veel te hoge cholesterolwaarde en een BMI van 30,5: obesitas en kandidaat-hartpatiënt.

Eerder wees Trump erop dat het inspuiten van een desinfectiemiddel wellicht een positief effect kon hebben op coronapatiënten. Dat idee heeft hij nog niet op zichzelf kunnen testen, want hij heeft nog geen corona.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden