Mocht Grapperhaus zijn War on Drugs doorzetten, zullen vele boeven hem dankbaar zijn

null Beeld

Over anderhalf jaar worden mentholsigaretten verboden. Menthol maakt roken minder vies. De Europese Commissie heeft overwogen poep in de tabak te doen, de filters naar oorsmeer te laten smaken en het papier in kattenpis te weken, maar het afschaffen van menthol paste toch het beste in het beleid. Dat luidt: 'roken zo vervelend mogelijk maken zonder het te verbieden' (EU-richtlijn 723E846). Alle zinnige maatregelen zijn inmiddels uitgeput. Eerst het verbod op roken in openbare gebouwen en cafés; dat was verstandig, daar kon niemand echt iets tegen inbrengen. Het plaatsen van foto's van impotente mannen en rokende baby's op sigarettenpakjes wekte verwondering, maar kon nog geplaatst worden onder het kopje 'voorlichting'. Het verbieden van verschillende formaten pakjes, daar begon het eigenlijk al heel raar te worden, en het mentholverbod moet gezien worden als een verlengstuk daarvan.

En het wordt nog gekker. De rookruimte, die gevaarlijkestoffenbunker die de roker isoleert en ongevaarlijk maakt voor zijn medemens, mag ook al verboden worden van de rechter. Het argument luidt dat niet-rokers sociale druk zouden kunnen ervaren om naar de rookruimte te gaan. Klopt, ik heb hetzelfde met bier. Als mijn maten naar de kroeg gaan, ga ik mee, met alle gezondheidsrisico's van dien. Een totaalverbod op het schenken van alcohol in cafés kan dan ook niet uitblijven.

Ik dacht juist dat we met gescheiden gebruikersruimtes voor alcohol, tabak en heroïne op de goede weg zaten, maar er zijn blijkbaar nieuwe inzichten: de minister van Justitie gaat ook de partypillenslikkers aanpakken. Toen ik dat vernam deed mijn onderbuik een high five met mijn reactionaire inborst, want ik zie inderdaad het liefst alle bezoekers van Dance Valley achter de tralies (wie niet?). Echter, ik kan me voorstellen dat clementie op zijn plaats is: zonder die drugs zou de kutmuziek die ze moeten aanhoren immers onverteerbaar zijn. Verbied eerst de dj, want wie nuchter naar Hardwell luistert ondergaat uitzichtloos en ondragelijk lijden.

Mocht Grapperhaus zijn War on Drugs doorzetten, dan zullen vele boeven hem dankbaar zijn, want bij streng beleid stijgt de drugsprijs terwijl vraag en aanbod gelijk blijven. Zelfs in landen waar de doodstraf staat op drugshandel kun je nog je shotje vinden. Drop mij op het centraal station van welke grote stad ter wereld ook, en binnen een uur vind ik een verboden roesopwekkend middel (zou trouwens een goed format zijn voor BNN: Dope Hunters!).

Het verdienmodel van de drugsbranche leunt volledig op die illegaliteit: hoge winsten, maar alleen wie bereid is tot moord heeft een serieus inkomen. De oplossing lijkt eenvoudig: alles legaliseren. Het zou een geweldige impuls geven aan onze farmaceutische industrie, en we hebben al een uitstekend distributiesysteem, apotheken genaamd, alwaar seksloze pillendraaiers met hun gebruiksaanwijzingen de feestganger elke lust tot drugsgebruik kunnen ontnemen ('bent u bekend met de werking van dit product?'). Het grote nadeel zou natuurlijk zijn dat we dan ineens met heel veel werkeloos boeventuig zitten, maar die moeten dan maar dj worden, daar hoef je tenslotte niks voor te kunnen.

Legaliseer het nou gewoon, Ferdinand. Je hebt de onderzoeken gelezen, je weet dat de misdaad, groot en klein, met een procentje of 98 zou dalen. Dat vind ik het morele ongemak meer dan waard.

Sorry dat ik ben afgedwaald van mijn sigarettenverhaal, maar dit was ineens belangrijker.

t.vanluyn@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden