ColumnLoes Reijmer

Moby zal echt gedacht hebben dat hij een flirt had met Natalie Portman; geen wonder dat ze hem een engerd vond

Loes Reijmer

De wereld is weer een fantoomrelatie rijker. Dit land was al gezegend met Ed Nijpels en Linda de Mol. Vorig jaar schepte de oud-politicus en ‘klimaatpaus’ in EenVandaag op dat hij 35 jaar geleden een relatie heeft gehad met ’s lands bekendste tv-presentatrice. Nijpels deed dat in een zomers interviewformatje, waarin hij met een journalist het leven doornam terwijl ze in een Eend met open dak over de snelweg scheurden. Zonnebrilletje op, wind door de haren: de sfeer was zo ouwejongenskrentenbrood dat Ed gewoon maar eens begon te vertellen over dat ‘goed bewaarde geheim’. Of nou ja, zijn routineuze gepoch deed vermoeden dat hij deze evergreen altijd ten gehore brengt na drie bourgogne, dus zijn vrienden zullen oogrollend voor de tv hebben gezeten. Maar voor De Mol kwam het wonderlijk genoeg wél als een verrassing. Een relatie? Ze waren één keer samen uit eten geweest. De presentatrice zei ‘verbijsterd’ te zijn.

Het was een fascinerende toestand, een die de klimaattafels onverwacht van een heel dun glamoureus laagje voorzag, maar deze week bleek dat er sprake is van een heus fenomeen. Depri-danceproducer Moby beweert in zijn nieuwe memoires een kortstondige relatie te hebben gehad met actrice Natalie Portman. De twee zouden elkaar backstage hebben ontmoet na een van zijn optredens, bijna twintig jaar geleden. Volgens Moby was hij destijds 33 jaar oud, zij 20. Hij beschrijft hoe ze hem door haar glamoureuze wereld leidde, over rode lopers en langs VIP-feestjes. ‘Ben je met Natalie Portman?’, zou Steven Tyler van Aerosmith bewonderend hebben gevraagd. ‘She’s so hot.’

Maar de actrice heeft een heel andere lezing. ‘Ik herinner me vooral een veel oudere man die creepy deed tegen een meisje dat net de middelbare school had afgerond’, zei Portman tegen Harper’s Bazaar. Ze was niet 20, maar 18 jaar oud, benadrukte ze. Even zouden ze met elkaar zijn omgegaan als vrienden tot ze merkte dat hij ‘op een ongepaste manier’ in haar geïnteresseerd was. ‘Verontrustend dat hij dit verhaal gebruikt om zijn boek te verkopen’, zei de actrice. Moby reageerde als door een wesp gestoken en plaatste foto’s uit die tijd op Instagram als bewijs van zijn gelijk. Overtuigend waren ze niet; hij liet er vooral mee zien dat hij niet zo goed omgaat met afwijzing. ‘Ik begrijp oprecht niet waarom ze de waarheid bewust verdraait’, schreef hij erbij.

De casus is niet alleen heerlijk tabloidvoer, maar ook illustratief voor de dans der seksen. Want beide spreken natuurlijk de waarheid, alleen is het wel hún waarheid. Moby zal echt gedacht hebben dat hij een flirt had met Portman. Opvallend is dat hij zich in zijn memoires nadrukkelijk als onderliggende partij neerzet. Hij is de nerd, zij de grote actrice – ondanks het grote leeftijdsverschil, zijn hits en het feit dat zij als fan naar zijn concert kwam. De foto’s die Moby deze week online gooide, tonen hoe jong Portman was. Veel te jong om een al-dan-niet-flirt met een complexe persoonlijkheid als Moby een beetje fatsoenlijk af te handelen. Geen wonder dat ze hem een engerd vond.

Het is ook weer niet gek dat de artiest hiervan weinig heeft gemerkt. Meisjes wordt al op jonge leeftijd geleerd om conflicten niet direct aan te gaan, zich vooral vriendelijk op te stellen. Ongewenste aandacht neem je met een glimlach in ontvangst, niet met een middelvinger. De 18-jarige Portman en 19-jarige De Mol zullen de ego’s van de 33-jarige muzikant en 33-jarige VVD-fractievoorzitter niet hebben willen kwetsen.

Hun felle afwijzing nu laat zien dat er iets veranderd is. Omdat ze ouder zijn natuurlijk, maar ook omdat er post-#MeToo meer aandacht is voor duidelijke communicatie in de liefde. Wat niet veranderd is: een knappe, jonge vrouw geldt nog altijd als ultieme trofee. Het ego kan er zelfs decennia later nog mooi mee worden opgepoetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden