columnPeter de Waard

Mist Nederland de boot in zorgtechnologie?

Peter de Waard artikel Column Beeld .
Peter de Waard artikel ColumnBeeld .
Peter de Waard

Toen de Amerikaanse ‘onverlaten’ Paul Singer (Elliott Management) en Warren Buffett (Berkshire Hathaway) als aasgieren neerdoken op de gevestigde grootmachten AkzoNobel en Unilever, stond BV Nederland, inclusief politiek Den Haag, op zijn achterste benen.Maar als Amerikanen jonge snelgroeiende bedrijfjes inpikken, kraait er geen haan naar. Het is of buitenlanders de veteranen van de Nederlandse voetbalclubs niet mogen hebben, maar wel zonder scrupules het jonge talent van 16 en 17 jaar kunnen wegplukken.

Dinsdag werd bekend dat biotechnologiebedrijf Qiagen voor 8 miljard euro wordt overgenomen door Thermo Fisher Scientific – een Amerikaanse grootmacht met een omzet van 25 miljard dollar en 75 duizend werknemers. Qiagen, een Nederlands-Duits bedrijf dat hoofdkantoor houdt in Tegelen bij Venlo, is een parel die nieuwe, slimme, laboratoriumtechnieken heeft ontwikkeld voor het opsporen van kanker en ook het coronavirus. Thermo Fisher Scientific nam in 2016 in Eindhoven al het uit Philips voorgekomen FEI Company over voor 4 miljard dollar. Zo werd het eigenaar van de door FEI ontwikkelde elektronenmicroscoop Titan Krios. Hiermee kunnen proteïnes tot 0,1 nanometer (miljoenste millimeter) in beeld worden gebracht.

Soms komen Nederlandse bedrijven die nog in embryonale status verkeren al voor veel geld in Amerikaanse handen. Vaak hebben ze wel de knowhow in huis om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, maar missen ze de expertise om daar goedkeuring voor te krijgen en die producten daarna te ‘marketen’. In 2015 kocht farmagigant AstraZeneca voor 2,5 miljard dollar een meerderheidsbelang in het onbekende bedrijfje Acerta uit Oss dat een kankermedicijn had ontwikkeld. Ook in 2015 werd Dezima in Naarden, uitvinder van een nieuwe cholesterolverlager, voor 1,4 miljard euro opgekocht door het Amerikaanse farmaceutische concern Amgen. Thrombo, een bedrijf dat een bloedtest ontwikkelde om in een vroegtijdig stadium kanker op te sporen, kwam een jaar later in handen van het Amerikaanse Illumina.

In een tijd waarin virologen en andere deskundigen de media bestormen blijkt dat Nederland heel sterk is in medische wetenschap, maar er slecht een succesvol verdienmodel van weet te maken. Liefst 95 procent van de gezondheidstech-uitvindingen op universiteiten bereikt de maatschappij nooit. Consultant KPMG stelde in november dat de bereidheid van Nederlandse durfinvesteerders om geld te steken in de biotechsector laag is, niet alleen vergeleken met de VS, maar ook met andere Europese landen zoals België. Het gevolg is dat ze zich óf over laten nemen door een Amerikaanse grootmacht óf een beursnotering zoeken op de Amerikaanse Nasdaq, met als gevolg dat ook activiteiten naar de VS worden verplaatst.

Hopelijk lukt het Nederland in eigen land talenten in hun weg naar de veteranenstatus te koesteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden