Misstap De Liefde schadelijk voor imago parlement

Politici die onbeschaamd overstappen binnen de eigen sector brengen de Tweede Kamer in diskrediet.

Beeld anp

De Tweede Kamer heeft betere dagen gekend. Eerst was er het D66-Kamerlid Wassila Hachchi dat nog altijd geen afdoende reden geeft voor haar plotselinge vertrek. Daarbij laat zij nadrukkelijk de optie open dat zij, als zij niet snel betaald werk vindt, gebruik zal maken van de wachtgeldregeling. Een effectievere manier is er bijna niet om de Tweede Kamer in diskrediet te brengen.

Of het moet de wijze zijn waarop nu het VVD-Kamerlid Bart de Liefde vertrekt. Voor hem geen wachtgeld. En hij is ook gewoon beschikbaar voor commentaar. Maar De Liefde gaat de mist in met zijn overstap zelf: hij verruilt de politiek voor een baan als lobbyist bij het taxiplatform Uber.

Dat is een misstap. Zou De Liefde nou echt de hele discussie hebben gemist over de te grote verwevenheid van de Haagse politiek met het lobbycircuit rond het Binnenhof? Uber is actief binnen een sector waar De Liefde zich als Kamerlid mee bezighield. Hij liet zich zeer positief over Uber uit. 'Als de insinuatie is of ik me als Kamerlid over de sector uitliet met een baan bij Uber in het achterhoofd, is het antwoord volmondig nee', liet het Kamerlid donderdag weten aan de website Follow the Money.

Dat zal best, maar De Liefde had moeten voorkomen dat de gedachte überhaupt zou opkomen. Zijn stap doet denken aan die van CDA'er Jack de Vries, die als staatssecretaris hartstochtelijk pleitte voor de aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF en toen vrolijk aan de slag ging als lobbyist bij het kantoor dat de JSF vertegenwoordigde. Of CDA'er Camiel Eurlings die als oud-minister van Verkeer de overstap maakte naar KLM. Of ze het nu willen of niet: zo wekken ze achterdocht. Welke kennis nemen politici mee? Namen zij politieke besluiten toen zij al wisten waar hun toekomst lag?

In veel andere landen is zo'n overstap daarom verboden. Ook de EU verbiedt eurocommissarissen om binnen een jaar aan de slag te gaan bij een bedrijf waar ze zich als politicus mee bemoeiden. In het anticorruptierapport van 2014 stelde de Europese Commissie dan ook al dat Nederland zou moeten ingrijpen. Bijvoorbeeld met een verplichte 'wachttijd' van een jaar of twee. Minister Plasterk kwam daarop niet in actie. De Liefde geeft hem hopelijk nieuwe stof tot nadenken.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden