CommentaarAndré Postema

‘Misschien zou er langer moeten worden gewacht met het symbolische ontslag van André Postema’

Roep om vertrek André Postema klinkt luider in Den Haag dan in Maastricht.

André Postema.Beeld ANP

André Postema, bestuursvoorzitter van de Limburgse scholenmoloch LVO, kan niet persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor het feit dat enkele aangesloten vmbo-scholen de eigen regels voor het schoolexamen aan hun laars hebben gelapt – om zwakke leerlingen aan een diploma te helpen. Hij trad toe tot het LVO-bestuur toen de onzalige megafusies allang hun beslag hadden gekregen. Postema was zich van de onwenselijkheid van de ontstane situatie bewust, en handelde daar als bestuurder ook naar. Dat de omvang van het gesjoemel met examens hem was ontgaan, is hem gezien de grote afstand tot ‘de werkvloer’ welbeschouwd niet kwalijk te nemen.

Alle partijen in de Tweede Kamer, waar Postema’s PvdA zich te elfder ure bij voegde, willen hem echter afrekenen op zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de ontstane problemen bij VMBO Maastricht. Bij de wrevel die hij in politiek Den Haag heeft gewekt, speelt zeker ook zijn aanzienlijke salaris mee – één euro onder de Balkenendenorm. Dat PvdA-prominent Lilianne Ploumen haar partijgenoot Postema via een ‘onbedoeld verzonden’ Whatsappbericht de wacht aanzegde voordat onderwijswoordvoerder Kirsten van den Hul zover was, geeft aan hoe diep de frustratie bij de sociaal-democraten zit over partijgenoten die de publieke zaak tegen een vorstelijke beloning dienen.

Daar komt, in het geval van Postema, nog eens bij dat hij zijn topfunctie bij LVO combineert met het (onbezoldigde) voorzitterschap van het Beneluxparlement en het voorzitterschap van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer. Postema behoort, kortom, tot het slag politici waaraan ‘anti-establishment’-partijen hun bestaansrecht ontlenen.

Tegen die achtergrond is de roep om het aftreden van Postema begrijpelijk. Tezelfdertijd is het de vraag of een symbolisch ontslag in het belang zou zijn van LVO en van de 354 vmbo-leerlingen die zijn gedupeerd door het wanbeleid van hun school. Het is geen toeval dat de roep om het aftreden van Postema in Den Haag veel luider klinkt dan in Maastricht, waar acute pro­blemen moeten worden opgelost. De PvdA ging dit jaar al de mist in met een voortijdig oordeel over het in ­opspraak geraakte Kamerlid William Moorlag. Misschien zou met een eventueel ontslag van Postema moeten worden gewacht totdat duidelijk is wat er bij VMBO Maastricht precies is gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden