ColumnTeun van de Keuken

Misschien moeten de KNVB-bonzen wat meer experimenteren tussen de lakens

null Beeld

Hier en daar hoor ik wat gemor over de KNVB. Zolang ik leef, hoor ik al gemor over de KNVB. Voor een deel is dat inherent aan zo’n organisatie. Om maar meteen een hele hoop clichés in een zin te proppen: de nationale bond die over de belangrijkste bijzaak in het leven gaat, kan het nooit alle 17 miljoen bondscoaches naar de zin maken.

Voor een groot deel is het gemor ook aan de KNVB zelf te wijten. U moet weten dat onze voetbalbond, zoals zo ongeveer alle voetbalbonden ter wereld, zich vooral laat leiden door macht en geld. Door, zoals dat heet, belangen. Moraal huppelt altijd mijlenver achter die belangen aan. Daarom werd er in 1978 door onze jongens gevoetbald in Argentinië. Dat land leed onder de moorddadige dictatuur van Videla en zijn militaire junta. Duizenden mensen verdwenen, baby’s werden ontvoerd en tienduizenden Argentijnen werden vermoord. Maar Oranje ging er voetballen. Want ‘je moet politiek en sport niet vermengen’.

Met dezelfde soort argumenten gaan we straks in Qatar voetballen. Niet in de zomer, want dan is het veel te warm, maar ergens rond Sinterklaas. Dat schopt onze eigen competitie in de war, maar je moet er iets voor over hebben om een WK te houden in een land dat de mensenrechten op grove wijze schendt. Voorzitter Just Spee van de KNVB: ‘ Ik vind het goed dat het WK in Qatar is. Als westerlingen moeten we oppassen dat we niet van andere landen eisen dat zij de stap van de Middeleeuwen naar vandaag in één keer maken, terwijl wij daar ook honderden jaren over hebben gedaan’. Een beetje begrip voor slavernij en het overlijden van honderden stadionbouwers, alsjeblieft! Zoiets kost tijd.

En dan hadden we onlangs nog Belarus. Terwijl burgers die daar de straat opgingen tegen het dictatoriaal regime werden opgepakt, in elkaar geslagen en gemarteld, speelde Jong Oranje er een interland. Waar was onze moraal? Werd er overwogen weg te blijven? Natuurlijk niet: belangen! De voetbalbond zette zelfs spelers die niet wilden gaan, onder druk. KNVB-directeur Gudde vond de opstand tegen dictator Loekasjenko vooral lastig: ‘Je kan zeggen: het zijn maar demonstraties. Maar ik word er niet vrolijk van en maak me zorgen om Jong Oranje.’

Maar nu houdt de KNVB eindelijk de rug recht. Geen belangen maar moraal. Krachtig zegt de voetbalbond: ‘Je moet ergens een streep trekken.’ Welke misstand is nu zo groot dat de KNVB wel móét optreden? Gaat het Nederlands elftal bij nader inzien toch niet meer naar Qatar of Belarus? Lopen onze jongens van het veld bij racistische spreekkoren? Worden sponsors die aanzetten tot obesitas, alcoholisme of gokverslaving verboden? Niets van dat al. De KNVB trekt de streep bij FC Emmen dat op het shirt reclame wil maken voor seksspeeltjes. Want seksspeeltjes zijn in strijd met de goede zeden.

Hoezo? Seksspeeltjes kunnen seks leuker en lekkerder maken voor mannen en vrouwen, samen, alleen en in welke samenstelling dan ook. Ze zijn emanciperend en plezierbevorderend. Noem maar eens een sponsor die zo onschadelijk is en zo bijdraagt aan goede zeden als juist de seksspeeltjesfabrikant. Misschien moeten die ouwe witte bondsbonzen wat minder met geld en macht bezig zijn en wat meer experimenteren tussen de lakens. Hup Emmen, hup Easytoys!

Lees ook

Willem Visser: Van Gaal negeren, je moet het durven
De KNVB heeft lef. Of juist niet. Louis van Gaal is dus niet eens gebeld voor het bondscoachschap, dat snel naar Frank de Boer zal gaan. Als pensionado Van Gaal laat doorschemeren dat hij serieus zal nadenken over de baan, mits ze hem vragen, kun je hem op zijn minst bellen. Hij is wel Louis van Gaal. Toch?

‘Je wil toch niet dat je 8-jarige zoontje rondloopt in een shirt met EasyToys erop?’
EasyToys, de handelaar in seksspeeltjes die ‘de Coolblue van de erotiek’ wil zijn, mag van de KNVB geen hoofdsponsor van FC Emmen worden. De erotiekhandel en de club reageren verbolgen, maar de KNVB houdt voet bij stuk: ‘Je moet ergens een grens trekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden