Misschien heet de nieuwe ­Stephen Hawking wel Amed

Leerlingen van groep 8 buigen zich over de Citotoets.

Brief van de dag: Gelijke kansen

Het is mooi om te zien dat iedereen gelijke kansen krijgt in Nederland. Deze gelijke kansen zijn natuurlijk alleen weggelegd voor Piet, Henk, Lieke en Anne-Marijke, maar dat spreekt voor zich. Het is tijd om dit te veranderen, en we moeten hiermee beginnen op de basisschool.

Ik kreeg te horen dat ik gelukkig een vmbo-t advies zou krijgen, maar de eindtoets bewees dat er meer in mijn mars zat. Deze wees vwo uit, maar waar ligt dan het probleem? Het probleem ligt bij het feit dat de leraren niet bereid waren om mij naar het vwo te sturen. Als excuus werd gegeven dat dit het beste voor het kind was. Nou, alles behalve. Het werkt demotiverend als klasgenoten met een lagere eindscore een hoger advies krijgen. Ik voelde mij incompetent. De jaren op de havo waren verre van uitdagend. Gelukkig was er de mogelijkheid om naar het vwo door te stromen nadat ik mijn havo-papiertje had – al waren hier wel de nodige gesprekken voor nodig met een teamleider die toch zo zijn twijfels had over mijn capaciteiten.

Mijn geval had puur toeval kunnen zijn, als hetzelfde niet was gebeurd bij mijn zusjes. Misschien heeft een buitenlandse achternaam toch zo zijn invloeden. Ik geloof niet dat leraren dit met opzet doen – uitzonderingen daar gelaten. Het is een kwestie van diepgewortelde vooroordelen waaraan deze maatschappij is geketend. Mijn situatie had anders kunnen zijn als ik een witte, rijke vader had die een weerwoord kon bieden tegen het advies van mijn toenmalige leraren – al was het waarschijnlijk niet eens nodig geweest.

Misschien heet de nieuwe ­Stephen Hawking wel Amed en zit hij nu zijn tijd te verdoen bij drama. Wat een verspilling van talent, iets waar de maatschappij ook onder komt te lijden.

Naam en woonplaats bekend bij de redactie

Kernenergie

Ik was blij verrast met het artikel ‘De olifant aan de tafel van Wiebes is... kernenergie’ (Opinie, 9 april) . Heel dapper van de schrijvers om deze opvatting weer te geven. Zeer realistisch volgens mij, maar een opvatting die inmiddels zo is gedemoniseerd dat je hem bijna niet meer hoort.

Opmerkelijk zijn de veiligheid van kerncentrales en de relativiteit van het afvalprobleem waar misschien binnenkort een oplossing voor komt via de gesmolten zoutreactor.

Ik hoop dat wetenschappers nog bezig zijn de kerncentrales te verbeteren ondanks het feit dat kernenergie in de westerse wereld bijna niet meer mag worden besproken als mogelijkheid.

Bert Engelsman, Hengelo

Kerncentrale geeft warmte

Naast de argumenten die in het stuk van Oudendijk en Van Kasteren (Opinie, 9 april) aan de orde worden gesteld: een kerncentrale produceert naast elektriciteit ook warmte, en wel ongeveer anderhalve keer de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit. Net zoals de klassieke elektriciteitscentrale, los van de energiebron. Die warmte kan – continu – ingezet worden voor verwarming van woningen en gebouwen. Duurzame zon en wind hebben dit nevenproduct niet.

Jan de Wit, Welsum

Jagen

Wat een suffe afsluiting van de rapportage over de Vrijmibo in café De Blauwe Engel (Magazine, 7 april). Ineens is het een plek waar ‘de mannen ouderwets kunnen jagen’. Maakt het stuk na onderzoek van de verslaggever niet duidelijk dat men daar op elkaar jaagt? Of valt het ‘aan de haak slaan’ door de vrouwen uit de provincie daar niet onder? Laten we eindelijk eens begrijpen en vooral zeggen dat mensen elkaar bejagen.

Aleid Bakker, Maastricht

Levenslang

Na het lezen van de reportage ‘Levenslang is doodstraf op termijn’ (Ten eerste, 9 april) vraag ik mij af wat erger is: de rest van je leven in de gevangenis zitten óf na 25 jaar eruit komen in een totaal veranderde samenleving ?

Ik denk eigenlijk het laatste.

E.S. Claasen, Alkmaar

Recht op euthanasie

‘Levenslang is doodstraf op termijn’ en ‘Straf is volgens hof onmenselijk’, (Ten eerste, 9 april). Helemaal mee eens. Geef iedere veroordeelde daarom in ieder geval ook het recht op euthanasie.

Dat klinkt hard, maar het geeft de veroordeelde tenminste een keuze. Dat heet barmhartigheid.

Kees de JongUtrecht

Dubbeldoelkoe

In het artikel ‘Eet die andere koe’ (Magazine, 7 april) betoogt Marcel Maassen dat de dubbeldoelkoe, eentje die zowel melk geeft als goed vlees, beter voor het milieu is. Dat klopt niet. Het belangrijkste argument, dat we zowel de melk als het vlees van de dubbeldoelkoe gebruiken, lijkt logisch. Echter, een vleeskoe geeft ook melk. Alleen gaat die melk naar het kalf.

In de melkveehouderij pakken wij de melk van het kalf af en vervangen we die door kunstmelk, die ook melkbestanddelen bevat. Verder is een echte melkkoe veel efficiënter in het maken van melk per kilogram voer en een vleeskoe efficiënter in het maken van vlees.

Wetende dat momenteel ook vrijwel al het melkvee uiteindelijk in de vleesketen terechtkomt, valt er met dubbeldoel op milieuterrein niets te halen. Of het moet behoud van biodiversiteit, smaak of steun aan lokale boeren zijn.

Henk VennerBaexem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden