Misschien dat Rutte ze in China héél, héél voorzichtig even aan de orde stelt, de mensenrechten

De minister-president, drie ministers, een staatssecretaris en in hun spoor 250 vertegenwoordigers van 165 bedrijven zijn onder leiding van werkgeversvoorzitter Hans de Boer in China gearriveerd. Het is naar verluidt de grootste handelsdelegatie die we hier ooit hebben opgetuigd en de bedoeling is geld verdienen. Nederland exporteerde vorig jaar voor 11,5 miljard euro naar China, een magere acht euro per Chinees - omgekeerd importeren wij voor ruim tweeduizend euro p.p. aan Chinese producten, dus dat kan beter.

Volgens De Telegraaf 'ruikt de BV Nederland zijn kans', nu de Amerikanen en Chinezen in een handelsoorlog verwikkeld zijn geraakt. Wij springen, kooplui die we zijn, handig in het gat. Dat is tenminste de gedachte, we moeten nog even afwachten wat de Chinezen daarvan vinden.

De handelsmissie begon in een sfeer van licht wantrouwen, vanwege de onthulling in de Volkskrant van een brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat raadde de deelnemers aan met een lege laptop af te reizen. Waarom? Je bent China nog niet binnen, of de Chinezen hacken je laptop en trekken hem leeg. Ook wanneer je de laptop in een hotelkluisje legt, trekken de Chinezen hem leeg. En dan heb je nog geluk gehad, want als ze zin hebben nemen de Chinezen je laptop over en bestel je opeens allemaal spullen bij Alibaba die je helemaal niet wilt.

De grote vraag is of Willem-Alexander en Máxima dit wisten, toen zij in februari in China op werkbezoek waren, of dat Máxima's laptop in februari is leeggetrokken en dat dit de aanleiding is geweest voor Stef Bloks brandbrief.

Mark Rutte heeft deze week een een-op-eentje met president Xi Jinping die, zeker na het laatste partijcongres, de nieuwe Mao Zedong genoemd mag worden, de absolute heerser over 1,4 miljard Chinezen, en dat voor onbepaalde tijd. Onder Xi Jinping gaan de Chinezen Het Nieuwe Tijdperk in en als Xi Jinping zegt dat China Het Nieuwe Tijdperk ingaat, dan zal dat ook gebeuren; wie geen zin heeft met Xi Jinping Het Nieuwe Tijdperk in te gaan, is zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.

'Stroop De Mouwen Op, Aan De Slag', luidt een van de slogans waarmee Xi Jinping zijn volk de weg wijst - het kon zomaar een oude VVD-verkiezingsleus zijn.

Human Rights Watch constateerde in zijn laatste World Report dat sinds Xi Jinping is aangetreden de mensenrechtensituatie in China sterk is verslechterd. Er zijn showprocessen, er wordt gemarteld. Wie met Ruben Terlou bij de VPRO Door het hart van China zwierf, zag een fascinerend land, maar ook een samenleving op weg naar totale staatscontrole over het individu, een eng land.

Maar ja, mensenrechten. 'Met dat gezeik over de mensenrechten hoeven we niet meer aan te komen', zei China-consulent Peter Pronk gisteren in de Volkskrant. Bij Max' Nieuwsweek zat zaterdagochtend Chinakenner Frank Pieke van de Universiteit van Leiden. 'Die discussie is voorbij', zei hij. 'We kunnen daar niks aan doen. China heeft een politiek systeem waarmee we moeten omgaan zoals het is.' Presentatrice Mieke van der Weij zei nog dat je uit principe ook géén handel kon drijven met China, maar dat waren wel heel ouderwetse praatjes. De inzet, zei Pieke, 'is hoger dan de discussie over mensenrechten en democratie'. De inzet is het voorkomen van een confrontatie tussen het westen en China.

Misschien dat Rutte ze héél, héél voorzichtig even aan de orde stelt, de mensenrechten. Zeker niet nadrukkelijk, maar heel erg bescheiden, onhoorbaar haast.

Experts vertellen hoe China je laptop kan leeghalen - dit is hoe je je daartegen kunt wapenen

Nederlanders die naar China reizen, moeten alleen laptops en smartphones meenemen waarop geen gevoelige data staan. Anders lopen ze het risico dat hun apparaat op afstand wordt leeggetrokken. Experts leggen uit hoe je data worden ontfutseld. En wat je ertegen kunt doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden