Minister, toon achterste van je tong

RECTIFICATIE In de rubriek Klopt dit wel? werd aandacht besteed aan een bewering van Marc Calon  in een interview in de Volkskrant over de ophef over zijn salaris toen hij in 2009 voorzitter van Aedes werd, de branchevereniging  van woningcorporaties. In het stuk is ten onrechte de suggestie gewekt dat Calon zich via een bv wilde laten betalen om zijn aanspraak op wachtgeld bij de provincie Groningen niet te verliezen. Deze constructie heeft zich niet voorgedaan en er is ook geen aanwijzing dat Calon de intentie had om zijn inkomsten in een eigen bv onder te brengen. Calon stelt dat hij nooit een bv heeft gehad.  Ook heeft Calon nimmer aanspraak gemaakt op wachtgeld of wachtgeld ontvangen. Dat heeft de provincie bevestigd. De verkeerde veronderstelling over zijn intenties is ontstaan omdat de toenmalige minister, Eberhard van der Laan,  Calon destijds uitdrukkelijk verzocht af te zien van een 'onduidelijkheid oproepende managementfee-constructie'. Hij wilde dat Calon in loondienst zou gaan en zich niet als zelfstandige zou laten inhuren, zoals Aedes aanvankelijk van plan was. Calon stemde daarmee in. De column van Sheila Sitalsing berustte eveneens op de bovengenoemde onjuiste veronderstelling.

Waarom is minister Van der Laan zo tevreden nu huurders opdraaien voor de kosten van de lobbyclub van woningcorporaties.

Het leven zou een stuk eenvoudiger zijn als iedereen meteen het achterste van zijn tong liet zien. Nu moeten we het vaak doen met zicht op flarden van de tong. Dat is dus niet het hele verhaal. Door stevig door te trekken worden soms meer stukjes tong zichtbaar. Een lastig werkje maar wel bevredigend.

Alders
Neem nou Marc Calon. Lid van het provinciebestuur in Groningen namens de PvdA. Op zoek naar een nieuwe uitdaging. Kent Hans Alders, oud commissaris van de Koningin in dezelfde provincie. Ook van dezelfde partij overigens.

Alders is lid van de raad van toezicht van Aedes, de lobbyclub van woningcorporaties. Die club ontslaat de voorzitter, geeft die een zak geld mee, en gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Aedes
Calon wil wel en Alders hapt toe namens Aedes. Zware onderhandelingen over het salaris volgen. Uiteindelijk komen ze overeen dat Calon voor drie dagen in dienst komt voor een management fee van twee ton.

Die wordt uitbetaald aan Calon's management bv, waarbij hij opdraait voor loonbelastingen en sociale premies. Het bedrag komt overeen met het maximum dat woningcorporaties voor hun bestuurders redelijk vinden. Ver boven de Balkenende-norm. Dat wel.

Van der Laan
Over de twee ton ontstond heisa. Minister Eberhard van der Laan van Wonen, ook al PvdA, ontbood Alders en Calon op de koffie en deed een beroep op hun moreel besef. Of twee ton niet wat veel is voor het driedaags besturen van een lobbyclub.

Op aandringen van Van der Laan gaat Calon nu in loondienst bij Aedes. 1,5 ton voor drie dagen.

Een publiciteitsstunt, zo leek het. Onnadenkend berichtte de Volkskrant 'Nieuwe Aedes baas levert fors in'. Calon kocht goodwill. Het oogt achteraf als in instinkerdje, ingestoken door Aedes, Calon en Van der Laan. Van deze drie calculerende betrokkenen zou je mogen verwachten dat ze wisten waar ze mee bezig waren.

Klein vuil

Maar na wat doordenken viel het muntje. In loondienst draait Aedes op voor de sociale premies, de volledige pensioenkosten en nog wat klein vuil. Per saldo is Aedes duurder uit. Als Calon zijn twee ton jaarlijks volledig had laten uitbetalen uit zijn management bv, had hij netto minder overgehouden dan nu.

Kortom, Aedes is de klos, de huurder betaalt toch wel. Calon is spekkoper. Maar waarom is Van der Laan hier zo tevreden mee? Voor hij minister werd leidde hij een advocatenkantoor dat naam en faam heeft als arbeidsrecht specialist.

Spoeddebat

De aap kwam woensdagavond laat uit de mouw tijdens een spoeddebat om des keizers baard over Calon en Aedes. Om des keizers baard, omdat Aedes een vereniging is waar Van der Laan noch de Tweede Kamer lid van zijn, laat staan iets over te zeggen hebben. Maar wel een mening natuurlijk.

Staf Depla, alweer PvdA, kwam met een mooie vergelijking: 'Het is niet vanzelfsprekend dat de voorzitter van een belangenvereniging net zoveel moet verdienen als het meest verdienende lid van diezelfde belangenvereniging. Dat zou net zo vreemd zijn als dat de heer Wientjes, de voorzitter van VNO-NCW, net zoveel zou moeten verdienen als de baas van Shell.

Wachtgeld

Van der Laan kwam vervolgens terloops op zijn drijfveer om Calon graag in loondienst te zien: 'Van de heer Calon is bekend dat hij na zijn vijftigste weggaat bij gedeputeerde staten. Vraag mij niet waarom, maar in de Appa, een regeling die ook op Kamerleden en ministers van toepassing is, schijnt het zo te zijn dat je na tien dienstjaren na je vijftigste liefst tot je vijfenzestigste recht hebt op wachtgeld.'

Anders gezegd: Calon had voortaan zijn dagen in ledigheid kunnen slijten op staatskosten. Een gedeputeerde krijgt een jaarewedde van circa een ton. Het eerste jaar is het wachtgeld 80 procent, daarna 70 procent. Calon heeft dus tot zijn 65ste een gegarandeerd inkomen van 80 duizend euro in zijn eerste jaar als ex-gedeputeerde en daarna jaarlijks 70 duizend. Opgeteld ruim een miljoen euro. Maar als Calon inkomsten heeft, wordt dat afgetrokken van zijn wachtgeld.

Als Calon inkomsten in zijn management bv heeft, hoeft hij zichzelf geen inkomen toe te kennen. Met twee ton management fee, gestort in zijn bv, zou Calon dus ook nog wachtgeld kunnen krijgen. Zolang hij zichzelf geen of weinig inkomen toekent.

Staatskas
Nu Calon in loondienst gaat bij Aedes wordt de 1,5 ton afgetrokken van zijn wachtgeld. Dat scheelt de staatskas geld. Gedurende de vier jaar dat hij Aedes-voorzitter is 290 duizend euro.

Waarom zet Van der Laan dat niet gewoon in zijn brieven over Aedes aan de Tweede Kamer? Waarom steekt hij niet gewoon zijn tong uit en laat het achterste van deze spier zien?

'Dat is niet betamelijk', heet het dan bedeesd op het ministerie van Wonen.

Gijs HerderscheêMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden