Opinie EU-lidmaatschap Albanië

Minister-president Albanië: 'Toe willen treden tot EU dwingt juist hervormingen af'

Volgens europarlementariër Kati Piri en PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher is Albanië niet rijp voor het EU-lidmaatschap. Dat klopt, meent minister-president van Albanië Edi Rama. Wel zijn de toetredingsonderhandelingen een startsein voor Albanië om nog harder en resultaatgericht te werken aan hervormingen.

Minister-president van Albanië Edi Rama.

‘De Balkanlanden zijn niet rijp voor de EU’, schrijven Lodewijk Asscher en Kati Piri (O&D, 15 mei). Vervolgens schetsten zij een waslijst aan problemen om hun gelijk te halen. Dat is nergens voor nodig. We zijn het namelijk met hen eens: Albanië is inderdaad nog niet klaar om toegelaten te worden tot de Europese Unie. Dat kan pas aan de orde zijn als wij voor de volle honderd procent voldoen aan de strenge criteria voor lidmaatschap.

De conclusie van Asscher en Piri is niet alleen voorbarig, zij schiet ook nog eens haar doel voorbij. Lid worden van de Europese Unie is niet aan de orde op dit moment. Onze visie op de toekomst van Albanië is namelijk dat de reis veel belangrijker is dan de bestemming. Wat wij écht willen is wat ieder land wil: duurzame vrede, stabiliteit en welvaart voor onze bevolking.

Startsein 

De aanbeveling van de Europese Commissie om toetredingsonderhandelingen met Albanië te starten, betekent niet dat Albanië automatisch lid wordt, maar is een startsein voor ons om nog harder en resultaatgericht te werken aan hervormingen. Door onderhandelingen aan te gaan heeft Albanië een betere positie om het hervormingsproces in het land door te voeren. Bovendien zullen Nederland en de rest van de EU op deze manier een betere juridische en politieke controle hebben over dit proces.

Wij zijn ervan overtuigd dat het strenge, moeizame en langdurige proces dat vooraf gaat aan eventuele toetreding tot de Europese Unie de beste manier is om resultaten te bereiken: resultaten ten eerste voor de jonge generatie van ons land en ten tweede om, ergens in de toekomst, groen licht te krijgen voor lidmaatschap. Door samen te werken. In Albanië zelf. In de Balkanregio. En met onze vrienden in Europa. Om te zorgen dat wij de zware hervormingen kunnen doorvoeren die noodzakelijk zijn. Op de gebieden van openbaar bestuur, de rechtsstaat, corruptie, mensenrechten en de georganiseerde misdaad. Met andere woorden: juist het lange en strenge EU-toetredingsproces dwingt de hervormingen af die Asscher en Piri zo graag willen!

Uit de naad werken

Wij begrijpen de zorgen van de lidstaten. En we accepteren de strict and fair’-opstelling van Nederland. Dus laat daar geen misverstand over bestaan: wij nemen het toetredingsproces volstrekt serieus. Ons doel is 100 procent compliance. En niet alleen omdat het hoort, maar vooral omdat we geloven dat we dit verschuldigd zijn aan de volgende generatie van Albanië.

Maar dan zeg ik ook tegen de heer Asscher en zijn collega’s – namens alle burgers van Albanië die bereid zijn om zich uit de naad te werken en de noodzakelijke offers te brengen op het pad naar de toekomst – wees dan niet alleen strict, maar ook fair. We voeren reeds – op een voor toetredingsonderhandelingen ongeëvenaarde schaal – hervormingen door. Het gaat om feiten en bewijs van hard werk. Door ons het voorschrift van de therapie waar de toetredingsonderhandelingen voor ons voor staan te weigeren, wordt het proces noch beter noch eerlijker.

Want hoeveel ambitie wij ook hebben, we kunnen het niet alleen. Laten we deze reis zoveel mogelijk samen afleggen. Om het de beste kans van slagen te kunnen geven. Niet enkel ten gunste van Albanië, maar ook ten gunste van Europa.

Edi Rama is de minister-president van Albanië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.