OpinieCommentaar

Minister Koolmees, denk nog even goed na over dat zzp-schap

De weg van minister Koolmees om zzp’ers en hun opdrachtgevers zekerheid te geven zit vol valkuilen.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66).Beeld ANP

De rechter moest eraan te pas komen om te bepalen of fietskoerier Sytze Ferwerda wel of geen schijnzelfstandige is. Ferwerda zelf vindt van wel: vandaar dat hij van Deliveroo eiste dat hij als werknemer in dienst genomen zou worden, met alle voordelen en rechten vandien.

De rechter wees zijn eis terecht af omdat Ferwerda voldoet aan wezenlijke kenmerken van de zelfstandige zonder personeel. Hij is expliciet akkoord gegaan met de zzp-constructie van Deliveroo, hij mag zelf beslissen wanneer hij werkt, hij mag bestellingen weigeren en hij mag ook fietsen voor concurrenten van Deliveroo.

Niettemin is het geval-Ferwerda een schoolvoorbeeld van de kwetsbare positie van tienduizenden zzp’ers. Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft grote plannen om die positie te verbeteren. Koolmees wil daarnaast meer duidelijkheid verschaffen aan zelfstandigen en hun opdrachtgevers. Hij wil tenslotte administratieve rompslomp vermijden. Dat alles gecombineerd is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Werknemers die, zoals Ferwerda, simpel werk doen in vaste dienst nemen tegen het minimumloon is voor veel ondernemers een te dure investering, mede vanwege verplichte doorbetaling bij ziekte en ontslagbescherming. Dat moet Koolmees zich goed realiseren voordat hij werkgevers dwingt zzp’ers in vaste dienst te nemen. Het zzp-schap is bovendien vaak voor de betrokkenen zelf een uitkomst, zeker als het alternatief bestaat uit een bijstandsuitkering.

Koolmees wil een enorme kerstboom optuigen, met definities van ‘gezag’ als instrument van afbakening tussen werknemer en zelfstandige, een minimumuurtarief van 15 tot 18 euro, een ‘opt out’ voor regelgeving voor zzp’ers die 75 euro of meer per uur rekenen en een ‘webmodule’ die de opdrachtgever moet invullen om te bepalen wat precies zijn relatie is met degene die zijn klus moet klaren.

Een praktische aanpak, zoals bepleit door bestuurder Mei Li Vos van Alternatief voor Vakbond (AVV) biedt meer houvast. Zij stelt voor alleen nog zelfstandigenaftrek aan zzp’ers te geven als ze zichzelf tegen arbeidsongeschiktheid verzekeren. Daarmee slaat Vos twee vliegen in één klap: meer premie betalende verzekerden en meer belastinginkomsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden