CommentaarRobert Giebels

Minister Hoekstra riep afwijzing KLM-plan over zichzelf af

Minister Hoekstra dinsdag voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat over het nieuwe coronasteunpakket. Beeld ANP
Minister Hoekstra dinsdag voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat over het nieuwe coronasteunpakket.Beeld ANP

De overheidssteun voor KLM werd door drie partijen een rommeltje voor de bühne.

De steunverlening waarover kabinet en luchtvaartmaatschappij KLM dinsdag een akkoord bereikten, is chaotisch verlopen. Zo claimden KLM-piloten op het laatst dat ze de voorwaarden die minister Wopke Hoekstra van Financiën verbond aan het verstrekken van een lening en staatsgaranties ter waarde van 3,4 miljard euro aan KLM, niet mochten zien. Volgens Hoekstra wílden de piloten die eisen niet zien.

Hoekstra, de KLM-directie en de piloten hebben een rommeltje gemaakt van de staatssteunoperatie.

De minister eiste ongebruikelijk specifieke loonoffers. Dit ontnam de KLM-directie de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe aan de voornaamste voorwaarde, een kostenreductie van 15 procent, kon worden tegemoet gekomen. Hoekstra nam zelfs de bestverdienende KLM-werknemers, de piloten, op de korrel. Ook benadrukte de bewindsman steeds hoeveel belastinggeld er wel niet naar KLM ging. Gevolg was dat de publieke opinie zich tegen de steun ging keren. Hoekstra riep zo over zichzelf af dat hij het eerste reddingsplan van KLM wel moest afwijzen.

De KLM-directie deed alsof de reden die Hoekstra hiervoor gaf − het loonoffer van KLM-werknemers moet gelden tot 2025 als de staatssteun eindigt en niet tot 2022 als de cao’s afloopt − een verrassing was. Volgens de minister stond die eis altijd al in de voorwaarden voor de reddingsboei van 3,4 miljard. De KLM-top moest terug naar de onderhandelingstafel met de acht aangesloten bonden, maar gaf daar de minister van Financiën de schuld van.

De achtste bond, pilotenvakbond VNV, stribbelde het langst tegen, waarmee de piloten Hoekstra onbedoeld in de kaart speelden. Kennelijk had de minister gelijk gehad de vliegers eruit te pikken als probleemveroorzaker. De publieke weerzin tegen de pilotensalarissen is na VNV’s pr-debacle groot en dat heeft de steun voor de redding van KLM verder verkleind.

Al met al verliezen alle betrokken partijen, doordat ze meer oog hebben voor de bühne dan voor een ordentelijk en rationeel begin van een op miljarden euro’s gebaseerde relatie. Die zal daardoor de komende vijf jaar van overheidssteun onnodig onrustig verlopen, waar juist stabiliteit gewenst is.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden