OpinieCommentaar

Minister Grapperhaus schiet zijn doel voorbij

Niet het doel van minister Grapperhaus wekt zoveel verontwaardiging, maar zijn manier van aanpak.

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus. Beeld null
Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus.

Over één aspect van de nieuwe Wet wapens en munitie bestaat politieke consensus: het kan geen kwaad om binnen Europa beter te registreren aan wie er wapenvergunningen worden verleend. Het Nederlandse voorbeeld van wat er mis kan gaan was Tristan van der V., die in 2011 ondanks grote psychische problemen een wapenvergunning had en zes mensen doodschoot in Alphen aan den Rijn. Het is een illusie dat strengere criteria criminele en terroristische schietpartijen uitbannen  – er bestaat een levendige illegale wapenmarkt – maar alle beetjes helpen.

Minister Grapperhaus had waarschijnlijk weinig bezwaren ontmoet als hij de criteria van ‘goed gedrag’ voor een wapenvergunning zou hebben aangescherpt. Maar in zijn nieuwe Wet wapens en munitie gaat de bewindsman een paar stappen verder en introduceert hij ook ras, etnische afkomst, religie en levensbeschouwelijke overtuiging als mogelijke risicofactoren die door de politie nagetrokken kunnen worden bij de vergunningaanvraag.

Dat roept binnen en buiten de Tweede Kamer begrijpelijke bezwaren op: de overheid dient geen onderscheid te maken op zulke persoonskenmerken. Dat kan hooguit als er zeer zwaarwegende belangen zoals de nationale veiligheid op het spel staan.

In reactie op de ophef haastte Grapperhaus zich donderdag te zeggen dat het niet zijn bedoeling is lukraak alle persoonskenmerken van aanvragers te noteren. Hij wil slechts dat de politie kan nagaan of de aanvrager geregistreerd staat als potentieel risico, bijvoorbeeld vanwege radicale politieke of religieuze opvattingen. Vervolgens kan die informatie worden betrokken bij de aanvraag. ‘Uiteraard gaat de politie daar zorgvuldig mee om.’

Daar wringt de schoen. De minister maakt de wettelijke criteria zo breed dat de politie weinig meer in de weg staat. Vrijwel alles kan tegen de aanvrager worden gebruikt. En dan moeten we er maar op rekenen dat dit zorgvuldig gebeurt. Bovendien: dat gedrag bij een wapenvergunning wordt betrokken is nog uit te leggen, maar waarom ras en etniciteit relevant zijn, blijft raadselachtig.

De minister schiet zijn doel voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden