Minder vuurwerk brengt meer vrijheid

Verbied het afsteken van vuurwerk door Jan en alleman, en vervang het door gereguleerde vuurwerkshows.

Beeld anp

Zwarte Piet is nog maar net naar Spanje vertrokken, of de volgende precaire december-kwestie dient zich alweer aan. En terecht. Jarenlang is de vuurwerkdiscussie gevoerd op basis van emoties en veronderstelde tradities, niet op basis van harde feiten. Het is daarom hoog tijd deze discussie open te breken. Als je de voor- en nadelen van het particulier afsteken van vuurwerk tegen elkaar afweegt, is de uitkomst verrassend.

Het frame 'vuurwerkverbod' is een van de symptomen van een verkeerd gevoerde discussie. Momenteel is in Nederland het vuurwerkverbod namelijk al lang en breed van kracht: Van 1 januari 02:00 uur tot 31 december 18:00 uur. Dat is zo'n 99,99 procent van het jaar. Daarnaast is niet elk vuurwerk legaal: alleen de lichtere soorten vuurwerk zijn wettelijk toegestaan.

Onverteerbaar

Over de acht uur uitzondering die jaarlijks op het vuurwerkverbod gemaakt wordt, moet de discussie echter wel gevoerd worden. De schade die in die acht uur tijd wordt toegebracht is namelijk disproportioneel groot. De materiële schade die vuurwerk aanricht is meetbaar. Berekend is dat onder andere de opgeblazen prullenbakken, brievenbussen en bushokjes iedere Nederlander jaarlijks zo'n 250 euro kosten. Per uur legaal vuurwerk zijn Nederlanders dus meer dan 30 euro kwijt.

De immateriële schade is helaas nog veel groter. Jaarlijks zijn vele gewonden te betreuren. Nu zijn er mensen die roepen: dat is het risico van het afsteken van vuurwerk. Dat argument gaat, helaas, niet op. Feit is dat onschuldige omstanders bijna net zo vaak slachtoffer zijn van vuurwerkmisbruik als de vuurwerkafstekers zelf. Dat Nederlanders die de jaarwisseling op hun gemak willen vieren zo vaak slachtoffer worden van de gevaarlijke hobby van hun buurman is onverteerbaar.

Granaatkracht

De acht uur durende legalisering van een deel van het vuurwerk heeft tot gevolg dat werkelijk elk illegaal vuurwerk in Nederland afgestoken kan worden. Het gaat daarbij niet meer om 'schattige' sterretjes of 'nare' rotjes, maar om heuse vuurwerkbommen met letterlijk granaatkracht. Alleen door een algeheel verbod op vuurwerk voor particulieren is het mogelijk om paal en perk te stellen aan dit levensgevaarlijke probleem.

Nu zou er nog wat voor te zeggen zijn om dit deel van het volksfeest in stand te houden, als het daadwerkelijk draagvlak genoot onder de bevolking. Het tegendeel is echter waar. Uit recent onderzoek van zowel EenVandaag als TNS NIPO blijkt dat bijna tweederde van de Nederlandse bevolking een vuurwerkverbod voor particulieren steunt. Blijkbaar worden de vrijheid en veiligheid van kinderen, ouderen en anderen om van de jaarwisseling te genieten meer gewaardeerd dan de vrijheid om vuurwerk af te steken.

Alternatief

Gelukkig lonkt er een alternatief waarmee zowel vuurwerkfanatici als de rest van Nederland gerust te stellen zijn. Iedereen die wel eens in België of in Engeland een Oudejaarsavond heeft meegemaakt is het er namelijk over eens dat de vuurwerkshows daar vele malen spectaculairder zijn dan het geknal in de Nederlandse straten. Groot ander voordeel is de veiligheid: vuurwerk maakt in deze buurlanden weinig tot geen slachtoffers. Een meerderheid van de Nederlanders erkent deze optie blijkens onderzoek als het beste alternatief.

Het afsteken van vuurwerk hoeft niet door gemeenten te gebeuren. Veel beter zou het zijn om lokale organisaties onder strikte regulering de kans te geven een spectaculaire show neer te zetten. Degenen die gepassioneerd zijn over het afsteken van vuurwerk kunnen hun hobby nog steeds beoefenen, bewonderaars van vuurwerk kunnen deze shows komen bekijken en degenen die niets met vuurwerk hebben, kunnen in eigen straat proosten op de jaarwisseling. Zo wordt de meerderheid die zich beperkt voelt in zijn persoonlijke vrijheid en veiligheid beschermd tegen de minderheid die wél vuurwerk wil afsteken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.