Opinie Lerarentekort

Minder loyaliteit en perfectie is goed voor het (zelf)behoud van de leraar

Een leerkracht schrijft op een digitaal schoolbord in een klas van een Rotterdamse basisschool de tekst ‘wegens ziekte geen les.’ Het vervangen van zieke docenten wordt een steeds groter probleem. Beeld ANP

Wat fijn dat André van der ­Wateren (Brieven, 28 oktober) meedenkt over de kwaliteit van ons onderwijs en een passend salaris voor leerkrachten. In zijn betoog gaat hij echter voorbij aan het nijpende lerarentekort. Hij schetst een ideaalbeeld waarin het niveau van de pabo wordt opgeschroefd om zo bekwame leerkrachten te krijgen die minder werkdruk ervaren, met een hoger salaris. Geen verkeerd idee, maar het verhogen van de norm zal resulteren in een terugloop van pabo-studenten. Er bestaat immers al een universitaire pabo, maar daar zijn vooralsnog te weinig aanmeldingen om het voorgestelde scenario door te kunnen voeren. En uiteindelijk willen we toch liever een gemiddeld intelligente leraar voor onze kinderen dan helemaal geen leraar?

Daarnaast heb ik mijn twijfels bij de stelling van Van der Wateren over de relatie tussen de basiskwaliteiten en het onderwijsniveau van de leerkracht en de mate van werkdruk die deze ervaart. Door mijn jarenlange onderwijservaring kan ik stellen dat een heel andere oorzaak ten grondslag ligt aan die ervaren werkdruk. Bij mij schort er niets aan mijn basiskwaliteiten en opleidingsniveau en ik ervaar geen overmatige werkdruk. Dit heeft niets te maken met mijn opleidingsniveau, maar met het feit dat ik mijn grenzen aangeef. De ongezonde mate van loyaliteit en het streven naar perfectie is wat veel leerkrachten de das omdoet. Mijn ervaring is dat dit juíst en vooral geldt voor de hogeropgeleiden onder ons, gewend als zij zijn zeer goede prestaties te leveren.

Het onderwijs is gebaat bij coachingstrajecten voor leerkrachten die veel werkdruk ervaren. Door te praten over de verstoorde balans tussen werk en privé, kan die werkdruk grotendeels worden ondervangen. Hopelijk kunnen zo veel docenten worden behouden die nadenken over een carrièreswitch. Dit zou een mooie stap zijn naar het oplossen van het lerarentekort. Meer salaris, dat komt later wel.

Alice Mason is basisschoolleerkracht in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden