column Sheila Sitalsing

Minder koe? Met ‘minder, minder’ is nog nooit een veldslag gewonnen

Sheila Sitalsing column Beeld De Volkskrant

Wil de mens naar de zon, dan gaat de mens naar de zon. Dan gaat hij net zo lang fantaseren en rekenen en pielen, dan plakt hij vleugels aan zijn armen en vlíégt hij desnoods naar de zon. ‘Je hebt ze toch niet vastgezet met was?!’, roept zijn moeder hem paniekerig na, maar hij hoort het al niet meer. Zo is de mens, hij kan er ook niks aan doen.

Dus als de mens geen koe meer mag hebben, of het met minder koe moet doen, want methaan en ammoniak, dan gaat de mens pielen en rekenen. Want je kan wel zeggen ‘doe nou maar gewoon minder filet americain, doe maar minder kaas, minder melk, minder sudderlapjes en kogelbiefstuk, en als je je neus dichtknijpt en aan iets leuks denkt is margarine best te eten’. Maar dat zou capitulatie zijn. Met ‘minder, minder’ is nog nooit een veldslag gewonnen.

Pielen dus. Voor de Volkskrant zette Pieter Hotse Smit de mogelijkheden op een rijtje. Een fascinerend rijtje.

Je kan ze ander voer geven, iets waar prijzige enzymen in zitten van de firma DSM. Daar gaan koeien anders van poepen en/of plassen; hoe precies, daar wil ik vanaf wezen. Er wordt in elk geval een lagere ammoniakuitstoot beloofd. En in een later stadium ook minder methaan, een gas dat op zijn beurt vooral uit de neusgaten van de koe komt bij het oprispen wanneer ze aan het herkauwen is.

Misschien kunnen we het herkauwen ook afschaffen met iets technologisch, fantaseerde ik door. Dat is op termijn wellicht goedkoper.

De overheid is voorstander van het dure enzym, maar degenen die ertegen zijn hebben hun argumenten al klaar: het helpt niet, of niet voldoende, en het is duur. Was trouwens al gezegd dat het enzym duur is? En gedwongen winkelnering, ondersteund door een eventuele subsidiestroom uit de schatkist: wat zou daar in hemelsnaam nou mis bij kunnen gaan? Bovendien is de directeur van DSM Nederland Edith Schi…, enfin, vulmaarin, want voor het rondpompen van verdachtmakingen heb je tegenwoordig maar heel weinig grond nodig.

Je kan de koe ook op commando laten plassen – na het eten een tikje geven tegen de zenuw bij de uier en ze plast, zo ontdekte de uitvinder van de koeien-wc. Jawel, die bestaat. Vervolgens de urine opvangen en apart afvoeren. Dan raakt deze niet vermengd met de mest en ontstaat er geen ammoniak.

Je kan de koe ook omkatten tot ‘hoogproductief vee’, tekende de verslaggever op bij de Wageningen Universiteit. Meer melk of vlees per koe, zelfde uitstoot. De geïnterviewde hoogleraar maakt melding van 1.000 liter melk die ‘je beter door acht dan door 15 koeien’ kan laten produceren. Daar zat een ijzeren logica in.

Het zijn de dingen waar de mensen die zich doeners noemen, zo dol op zijn. Omdat ze oplossingen beloven waar niemand zijn draadjesvlees en oude kaas voor hoeft te laten staan. Mensen houden van het begrip oplossingen, ik ook, ik ben er dol op. Het is een woord dat de belofte herbergt van twee plus twee is vijf en win-win. Het is een fantastische gedachte dat we alles kunnen, dat de pessimisten en de doemaanzeggers ongelijk hebben, dat onze creativiteit elke dystopie verslaat. Stond Thomas Malthus niet ook al uit zijn nekharen te kletsen?

Ik bleef haken aan die 1.000 liter melk die beter door acht koeien dan door vijftien kan worden gemaakt. Beter voor wie precies bleef in het midden. Wat de koe ervan vindt, of ze inspraak heeft gehad in de productieverhogende innovaties aan haar lijf, of ze daarover heeft kunnen onderhandelen: er werd geen melding van gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden