LezersbrievenWoensdag 19 februari

Minder bakken in de zon is aanzienlijk effectiever dan minder in de zonnebank liggen

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 19 februari.

Smeren tegen de zon op strand Beldert Beach in Zoelen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Smeren tegen de zon op strand Beldert Beach in Zoelen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Teun van de Keuken gebiedt ons te stoppen met de zonnebank omdat je daar huidkanker van krijgt. Hij lijkt zich te baseren op een optreden van emeritus hoogleraar hematologie Peter Huijgens, die zelf geen onderzoek naar huidkanker heeft gedaan, in het tv-programma Op1.

Huijgens weet zeker dat de zonnebank zo gevaarlijk is, dat die moet worden verboden. ‘Als je een paar keer in de zonnebank zit, heb je al een verhoogde kans op melanoom.’ En: ‘Er is consensus op dat gebied.’

Is dat zo? Nee. Er zijn wetenschappers die een duidelijke relatie zien. Maar internationale experts schreven onlangs in Anticancer Research: ‘Huidige wetenschappelijke kennis toont geen causaal verband tussen matig solariumgebruik en melanoomrisico.’ Geen consensus dus.

Propageer ik het gebruik van de zonnebank? Geenszins. En ik wil niets afdoen aan het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie ‘Zonnebank – Gewoon niet doen!’ Maar minder bakken in de zon is aanzienlijk effectiever in het bestrijden van de huidige, onmiskenbaar aanwezige, huidkankerepidemie dan minder – ik citeer nu Teun van de Keuken – ‘regelmatig in het tosti-ijzer liggen’.

Anton de Groot, dermatoloog, Wapserveen

Natte voeten

In Engeland staan delen van het land onder water door storm Dennis. De Nederlandse voeten zijn droog. Hoe doen die buren van ons dat toch? En dus vragen de Engelsen onze Nederlandse ingenieurs om hulp. We kunnen nog zo hard Brexit roepen, maar als het nat aan de voeten wordt, hebben we elkaar nodig.

Mariette Reineke, Amsterdam

Herwaardering

Rechtsfilosoof Andreas Kinneging geeft in een glasheldere analyse de crisissituatie weer van de huidige mens. Meer materiële begeertebevrediging brengt niet meer geluk. Individuele vrijheid najagen leidt steeds meer tot egocentrisme en egoïsme. Elke remming op het gebruik van de ik-vorm lijkt verdwenen.

Kinneging pleit voor herwaardering van waarden als bescheidenheid, dienstbaarheid, zingeving. Kunnen we tot deze herwaardering komen? Ik denk van wel, als je beseft dat het roeptoeteren, evenals het najagen van steeds meer begeertes, eigenlijk een pover, een armoedig iets is. Als je beseft dat bij vrijheid onlosmakelijk verantwoordelijkheid hoort. Dat bij ‘ik’ altijd ‘wij’, ‘de ander’ en ‘de anderen’ hoort.

Kijk eens twee generaties terug, hoe leefden je opa en oma ? Of bekijk de foto van de aarde als stip in de ruimte. Hoe belangrijk ben je zelf? Je kunt het ook zo samenvatten: hoe ga je om met je medemens? Met je leefomgeving, de natuur, de aarde? Hoe ga je om met dieren?

Pim Baldee, Oldeberkoop

Boerenprotest

En weer gaat de harde kern van de boeren protesteren. Voor mij was de boodschap dat ze het niet eens zijn met het beleid na de eerste keer al duidelijk.

Kunnen ze hun energie niet eens stoppen in het uitleggen hoe we de milieuproblemen volgens hen dan wél moeten oplossen?

Erik de Vroom, Leiden

Verademing

Een verademing om eens van iemand te vernemen dat niet alles zo geweldig is, dat je durft toe te geven dat je leven niet loopt zoals je graag wilt. Dat hinderlijke, gekunstelde enthousiasme dat zo vaak wordt tentoongespreid in tv-programma’s en zo. Iedereen geweldig, iedereen succesvol en maar lachen. Ik heb bewondering voor Cindy Hoetmer, voor haar openhartigheid en zelfkennis. Ik gun haar dat ze lekker binnenloopt met haar nieuwe boek. Veel succes, Cindy.

Peter Knapen, Eindhoven

BN’er

Ja, het is weer zover: er is een BN’er overleden en dus bevat de krant een pagina vol met overlijdensadvertenties. Vroeger was zo’n advertentie bedoeld om de wereld te laten weten dat er iemand was overleden. Nu gaat het er uitsluitend om dat jouw naam onder een advertentie komt te staan. Zodat er iets van de glorie en bekendheid van de BN’er op jou afstraalt.

Nico Cuppen, Haarlem

Oplossingen

Net weer even alle ingezonden brieven in de krant gelezen. Geweldig, de oplossingen die zijn gevonden voor allerlei problemen waar de samenleving mee worstelt. Het zijn vaak zulke eenvoudige oplossingen. Ik vraag me af: als politici van alle politieke partijen nu geregeld de ingezonden brieven lezen en die tijdens hun fractievergaderingen bespreken: zou dan niet een groot aantal ‘grote issues’ worden opgelost? Dat zou toch geweldig zijn. Doen politici, jullie kunnen je dan richten op andere, grote problemen.

Annemie Mulders-Gordijn, Borne

Doodschrikken

Toen ik de Volkskrant nog eens doorbladerde en de foto zag bij het artikel Daklozen was ik weer gechoqueerd. Wat een verbijsterend beeld. Een oude vrouw ligt op haar buik midden in een winkelstraat te slapen. Alle voorbijgangers, maar ook werkelijk alle, lopen achteloos voorbij en kijken niet op of om. Behalve een klein kind dat verbaasd om kijkt.

Misschien kan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze foto, net als ik, ophangen en zich elke dag ‘doodschrikken’. En vervolgens naar de cijfers en statistieken kijken, want je alleen doodschrikken is niet voldoende.

Petra van Zijl, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden