Opinie

Minachting voor Trump kan Clinton kop kosten

Het lukt het campagneteam van Hillary Clinton maar niet om de tegenstander serieus te nemen. Dat deed Obama in zijn campagne van 2007 beter.

Krant met Clinton en Trump op straat in Californië. Beeld REUTERS

Why are you dodging like this? They couldn't hit an elephant at this distance! Dit waren de fameuze laatste woorden van generaal Sedgwick vlak voordat hij tijdens de Amerikaanse burgeroorlog door een scherpschutter dodelijk werd geraakt.

Hoewel goed gepositioneerd om in november succesvol te kunnen zijn bij de presidentsverkiezingen, lopen de Democraten vanwege hun minachting voor - en daarmee onderschatting van - Trump en zijn standpunten een soortgelijk risico als de generaal. Ze doen er goed aan Trump en zijn standpunten serieus te nemen, anders is hij niet te verslaan.

Clinton heeft op basis van voorgaande verkiezingen een goede uitgangspositie om de 270 kiesmannen die nodig zijn voor de winst te behalen. Nemen we het electoraat van 2012 als uitgangspunt, dan zien we dat Clinton met 217 kiesmannen start en Trump met 191 dankzij al die staten die min of meer consistent stemmen (denk voor Democraten aan Californië, voor Republikeinen aan Texas).

Dan zijn er de staten die minder voorspelbaar zijn in hun partijkeuze, de zogenaamde swing states. In 2012 waren er daar tien van, die in totaal 130 kiesmannen vertegenwoordigen. Trump zal 61 procent van deze 130 kiesmannen moeten winnen om de magische grens van 270 te halen, voor Clinton is dit maar 41 procent. Dit terrein is in principe ook voordeliger voor Democraten: in 2012 wonnen wij negen van deze tien staten waarvan zes met meer dan 5 procentpunten verschil. Trump zal dus voor significante verschuivingen in het electoraat moeten zorgen wil hij winnen.

Timothy Prescott.

Team-Trump

Trump moet dit klaarspelen in lastige omstandigheden: zes van de tien Amerikanen heeft een ongunstig beeld van hem. Verder heeft Trump te maken met een achterstand op team-Hillary als het gaat om het vullen van de campagnekas. Dit komt deels door de minder geavanceerde campagneorganisatie van Trump, wat het ook moeilijker zal maken zwevende kiezers te overtuigen en supporters naar de stembus te krijgen.

Tenslotte is er nog de persoon Trump zelf. Alhoewel hij op onnavolgbare wijze contact met kiezers weet te maken is hij weinig gedisciplineerd, zwak op de inhoud, en snel verleid tot vrij kinderachtige discussies.

Het is dan ook een aantrekkelijke gedachte dat dit een gelopen race is, met name voor de overwegend hoogopgeleide Democraten die het partij- en campagne-apparaat domineren. Zowel de persoon Trump als zijn standpunten staan zo ver weg van hun eigen waarden dat er een sterke neiging zal zijn om zijn kandidatuur te onderschatten. Waarom zou iemand op Trump willen stemmen?

Vrolijk deuntje

Je proeft deze houding in de advertenties van team-Clinton, waarin Trumps stellingen simpelweg eindeloos worden herhaald onder een iets te vrolijk deuntje.

Maar het punt is niet dat kiezers zich niet bewust zijn van Trumps stellingen, deze zijn immers breed uitgemeten in de media. Het punt is dat Trump de Republikeinse nominatie heeft gewonnen juist omdat kiezers het met hem eens zijn. Minachting voor zijn kandidatuur is dan geen wijs antwoord.

In 2007 was het presidentskandidaat Obama zelf die ons - zijn campagneteam - opdroeg om onze opponenten en hun standpunten altijd te respecteren omdat je alleen zo kunt winnen. Clinton doet er goed aan dezelfde instelling onder Democraten te bevorderen. Want hoe groot de uitdaging voor Trump ook is, hij zou nog weleens een onverwacht talentvolle scherpschutter kunnen zijn.

Timothy Prescott werkte in het analytics-team van de Obamacampagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden