Column Onbegrip

Milli Görüs voelt zich steevast in de hoek geduwd

Seculier geneigde Turkse Nederlanders staan doorgaans nogal sceptisch tegenover Milli Görüs - de moskeekoepel die in dit land naar eigen zeggen 15 duizend aanhangers telt.

AD-columnist Fidan Ekiz bijvoorbeeld schaarde het gezelschap vorig jaar zomer onder ‘de ultranationalistische, religieuze en reactionaire clubs’, waarvoor Nederland jarenlang ten onrechte de deur openliet. Aldus konden zulke organisaties volgens haar doordringen ‘tot diep in de Turkse gemeenschap’.

Milli Görüs zelf probeert een positiever beeld neer te zetten. Antiwesters en ultranationalistisch? De organisatie laat niet af te benadrukken dat ze met haar activiteiten juist ijvert voor de integratie van Turkse Nederlanders in déze samenleving.

Mij treft, telkens als Milli Görüs in het nieuws komt, een ander fenomeen.

Al zolang ik me kan heugen klaagt het bestuur over onbegrip - van politici, van journalisten, van wie niet. Laat een minister zich kritisch uit (zoals Lodewijk Asscher deed in 2016), dan voelt Milli Görüs zich steevast ‘in een hoek’ geduwd. Geeft een zegsman een interview dat slecht valt bij de achterban, dan heet het dat de journalist woorden heeft ‘verdraaid’. En na die column ontving Fidan Ekiz meteen een ontstemde e-mail van Milli Görüs-prominent Yusuf Altuntas.

Dus toen NRC Handelsblad recentelijk ruim aandacht besteedde aan de koepel, was het niet heel moeilijk te voorspellen wat er zou gebeuren.

Kort samengevat: op zaterdag 4 augustus schreef het avondblad dat er onder de vleugels van Milli Görüs een radicale prediker opereerde die later twee van zijn leerlingen succesvol zou hebben geronseld voor het kalifaat. En afgelopen zaterdag berichtte dezelfde krant dat Milli Görüs vanaf 2013 reizen organiseerde naar een instituut in Turkije, gelieerd aan een andere radicale prediker. Volgens de verslaggevers zouden ‘tientallen’ Turks-Nederlandse jongeren zo’n uitstapje hebben gemaakt - ‘in elk geval tot 2016’. Ook zouden lokale jongerenafdelingen van Milli Görüs teksten van de man hebben verspreid.

Geen prettig idee, als je het mij vraagt. De salafist in kwestie nam het graag op voor de Al Qaeda-leider in Syrië. Bovendien zei hij begin dit jaar in een video dat je van de Allerhoogste gerust mag trouwen met een kindje van zes en dat je gerust je echtgenote mag slaan. Die uitspraken waren zelfs de Turkse president Erdogan te gortig.

Dit weekeinde kon u op de website van de Volkskrant lezen hoe de top van Milli Görüs reageert op de jongste berichtgeving van de avondlijke concurrent. Genoemde Yusuf Altuntas wil uitzoeken of hij een aanklacht kan indienen tegen NRC Handelsblad. Dat heeft immers twee artikelen gepubliceerd ‘waarin Milli Görüs negatief in het nieuws kwam zonder dat er wederhoor werd gepleegd’.

Zeker, de eerste helft van die aantijging klopt. Maar de tweede?

In het stuk over de vermeende ronselaar komt Yusuf Altuntas nota bene zelf aan het woord; hij vraagt zich daarin deemoedig af of zijn organisatie niet ‘een fout’ heeft gemaakt. In het stuk van zaterdag staat dat een zegsman van Milli Görüs desgevraagd zei ‘niet te kunnen reageren’. Tot nader order leid ik daaruit af dat er in elk geval een poging tot wederhoor is gedaan (en waarom ook niet).

Altijd fijn, natuurlijk, als voorspellingen uitkomen. Maar soms is de werkelijkheid grotesker dan je vooraf kunt bedenken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden