commentaar Venezuela

Militaire interventie in Venezuela is niet de oplossing

Internationale gemeenschap moet pas op de plaats maken en Venezuela niet in burgeroorlog storten.

In Amsterdam hebben tientallen mensen gedemonstreerd tegen president Maduro en diens beleid om hulpgoederen geen toegang te verlenen tot het land. Beeld Joris Van Gennip

De roep om militair ingrijpen in Venezuela neemt toe. Na de mislukte poging dit weekeinde om voedsel en medicijnen de grens van Venzuela over te krijgen riep de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó de internationale gemeenschap op ‘alle opties’ te overwegen om president Maduro van de troon te stoten en Venezuela ‘te bevrijden’.

Hoe verleidelijk het ook is om te spreken over ‘bevrijding’ van een volk dat onmiskenbaar lijdt onder repressie, grootschalige corruptie en economisch wanbeleid, militaire interventie is niet de oplossing. Het staat vast dat de omstreden Maduro zijn gezag definitief heeft verspeeld, maar de integriteit van nieuwkomer Guaidó, die direct met wel heel veel enthousiasme door de Verenigde Staten werd ontvangen, staat niet vast. Maar bovenal: militair ingrijpen leidt zeer mogelijk tot een langdurige burgeroorlog die de Venezolanen nog verder van huis helpt.

De mislukte hulpactie van afgelopen weekeind heeft duidelijk gemaakt dat president Maduro niet van plan is om te wijken. Hij laat zich niet onder druk zetten. Zoveel is duidelijk geworden na tal van economische sancties, een Amerikaanse olieboycot, de komst van Guaidó of de steeds luider klinkende internationale roep om nieuwe verkiezingen. Het mediaspektakel dit weekeind om vooral — Amerikaanse — hulpgoederen het land binnen te krijgen, heeft alleen maar averechts gewerkt.

Het Amerikaanse stempel op de hulpgoederen heeft Maduro zijn hakken dieper in het zand doen zetten. Burgers in Venezuela worden door dergelijk gepolitiseerde hulpacties niet alleen maar valse hoop op verlichting geboden, maar ook verder tegen elkaar uitgespeeld met alle gevolgen van dien als een gewapende strijd uitbreekt.

Het is duidelijk dat de regering van Maduro zijn legitimiteit heeft verloren met ruim 3,5 miljoenen Venezolanen op de vlucht en evenveel in acute medische of hongersnood. De staat is compleet ingestort en de hyperinflatie valt niet meer te beteugelen. Voor Venezuela is maar één oplossing en dat zijn nieuwe éérlijke verkiezingen. De beste uitkomst zou zijn als Maduro’s laatste bondgenoten, China, Cuba en Rusland, ook snel tot dit inzicht komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden