Opinie

Milieudefensie zet de lezer op het verkeerde been

Milieudefensie richt haar pijlen op palmolie terwijl dit nauwelijks nog wordt gebruikt in Nederland.

Greenpeace blokkeert de palmoliehandelaar IOI. Beeld Arie Kievit
Greenpeace blokkeert de palmoliehandelaar IOI.Beeld Arie Kievit

Milieudefensie vestigt in haar opiniestuk van woensdag 23 november terecht de aandacht op de vernietigende werking die palmolieproductie op kwetsbare gebieden in de wereld kan hebben. Maar in het vuur van hun betoog haalt de organisatie een aantal zaken door elkaar, veegt voor het gemak de verschillende biobrandstoffen op één hoop en zet de lezer daarmee op het verkeerde been. Het verbieden van biobrandstoffen lost het probleem van ontbossing volstrekt niet op.

Milieudefensie roept terecht op om de ongebreidelde uitbreiding van palmolieplantages aan te pakken. Als er regenwoud wordt gekapt voor palmolieplantages dan is dat voor gebruik ervan in andere (voedsel)producten: het Europese duurzaamheidssysteem voor biobrandstoffen verbiedt nadrukkelijk gebruik van biobrandstoffen uit grondstof waarvoor kwetsbare natuurgebieden en -bossen zijn gekapt. Milieudefensie maakt zich zorgen over het onduurzame karakter van de productie van palmolie. Dan is het zaak dat het zich sterk maakt voor een algeheel verbod op uitbreiding van palmolieplantages, voor álle producten waarin palmolie wordt verwerkt.

Als we naar het feitelijk biobrandstoffengebruik in Nederland kijken, dan blijkt uit de recente rapportage van de Nederlandse emissieautoriteit dat in 2015 slechts 1,4 procent van de biodiesel is gemaakt van palmolie. 85 procent van alle biodiesel die in Nederland wordt gebruikt, is inmiddels gemaakt van afval- en reststromen.

Milieudefensie richt haar pijlen alleen op palmolie terwijl dit nauwelijks nog wordt ingezet in de Nederlandse brandstoffenmarkt. Behalve biodiesel zijn er ook andere biobrandstoffen, zoals bio-ethanol, biomethanol en biogas die van andere grondstoffen dan palmolie worden gemaakt. Het overgrote deel van deze grondstoffen komt uit Europa zelf.

Milieudefensie reageert op de plannen van de overheid om in 2020 het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen te beperken tot 5 procent (dat is de helft van de beoogde Europese doelstelling om in 2020 10 procent hernieuwbare energie in vervoer te bereiken). Het is mede dankzij de milieuorganisaties dat de Nederlandse overheid dit percentage terugbrengt naar 5 procent. Dat is strikter dan de limiet van 7 procent voor voedselgewassen wat in Europa is afgesproken voor 2020. Vanwege bovenstaande zorgen over palmolie vraagt Milieudefensie de staatssecretaris in het geheel te stoppen met biobrandstoffen. Daarmee scheert Milieudefensie gemakshalve alle biobrandstoffen over één kam zonder onderscheid te maken tussen de verschillende biobrandstoffen.

Eric van den Heuvel is secretaris Platform Duurzame Biobrandstoffen. Beeld
Eric van den Heuvel is secretaris Platform Duurzame Biobrandstoffen.Beeld

Het Platform Duurzame Biobrandstoffen constateert dat in toenemende mate biobrandstoffen worden gebruikt die zijn gemaakt van afval- en reststromen. De inzet van deze duurzame biobrandstoffen brengt onmiddellijk en op betaalbare wijze de uitstoot van broeikasgassen omlaag in het Nederlandse verkeer. Duurzame biobrandstoffen zijn voor het Platform die biobrandstoffen die over de gehele productieketen een maximale CO2-reductie bereiken zonder ongewenste bijeffecten in de keten, zoals kappen van regenwoud. De urgentie is groot om de CO2-uitstoot in de transportsector terug te dringen. Naast de ontwikkeling van elektrische mobiliteit en waterstof is de verdere ontwikkeling van duurzame biobrandstoffen noodzakelijk, met name ook voor gebruik in zwaar wegverkeer, scheep- en luchtvaart. Dit vereist een omslag naar een juiste grondstoffenbasis voor deze biobrandstoffen in plaats van een algemeen verbod op biobrandstoffen.

We nodigen Milieudefensie uit om hieraan mee te werken.

Eric van den Heuvel is secretaris Platform Duurzame Biobrandstoffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden